Miért 18 év a felnőttkor, ha az agynak 30 évig is eltarthat az érés?

Miért 18 év a felnőttkor, ha az agynak 30 évig is eltarthat az érés?

Különféle neurológiai kutatások szerint ideje lenne újragondolni az elképzeléseinket arról, hogy pontosan mikor válunk felnőtté.


Melyik életkorban válik valaki felnőtté? Mondhatnánk, hogy a 18. születésnap jelenti az átmenetet a gyermekkorból a felnőttkorba. Elvégre ez az a kor, amikor az emberek beléphetnek a katonságba, legalálisan alkoholt fogyaszthatnak (legalábbis Európában) és a törvény szemében teljesen önállóvá válnak. Ám annak fényében, hogy a kutatások szerint az agyunk fokozatosan fejlődik több évtized alatt, és sokszor eltérő ütemben, el kellene kezdenünk átgondolni, hogy miképp kategorizáljuk a gyerekeket és a felnőtteket.

Nincs gyermekkor és felnőttkor. Az emberek egy úton, egy pályán haladnak.

– mondta a BBC-nekPeter Jones, aki a Cambridge-i Egyetem epiCentre csoportjának tagja.

Unsplash / Robina Weermeijer

Ennek a pályának az egyik kulcsfontosságú része a prefrontális kéreg fejlődése, az agynak a szociális interakciók szempontjából jelentős része, amely befolyásolja, hogyan szabályozzuk az érzelmeket, hogy miképp kontrolláljuk az impulzív viselkedést, hogyan értékeljük a kockázatokat és mi módón készítünk hosszú távú terveket. Szintén fontosak az agy jutalmazási rendszerei, amelyek serdülőkorban különösen hevesek és izgatottak. Az agy ezen részei azonban 18 éves korban nem állnak le a növekedéssel. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy több mint 25 évbe is beletelhet, mire elérik az érettséget.

A kisagy a kognitív érettségünket is befolyásolja. A prefrontális kéreggel ellentétben azonban úgy tűnik, hogy a kisagy fejlődése nagymértékben függ a környezettől, legalábbis ezt állítja Dr. Jay Giedd, a Rady Children's Hospital-San Diego gyermekpszichiátria tanszékvezetője:

A kognitív folyamatok, a gondolkodási folyamatok koordinálásában is részt vesznek. Ahogyan az ember lehet fizikailag ügyetlen, úgy lehet mentálisan is. Ez a képesség, hogy az összes különböző intellektuális folyamatot elsimítsuk, hogy eligazodjunk a tinédzserek bonyolult társadalmi életében, és hogy zökkenőmentesen haladjunk át ezeken a dolgokon, ahelyett, hogy tántorognánk...úgy tűnik, hogy ez a kisagy egyik fontos funkciója.


A figyelmetekbe ajánljuk