A neandervölgyiek hasonló hallás és beszéd kapacitással rendelkeztek, mint mi?

A neandervölgyiek hasonló hallás és beszéd kapacitással rendelkeztek, mint mi?

A legújabb kutatás eredménye igazán meglepő.A Binghamtoni Egyetem munkatársai legújabb tanulmányukban arra jutottak, hogy a neandervölgyiek képesek voltak beszélgetni, akárcsak mi. Rolf Quam főmunkatárs szerint, vizsgálatuk egy olyannyira különleges kutatás, amely során a kövületek segítségével vizsgálják a nyelv fejlődését és kialakulását, az embertan egyik legnehezebb területét.

A tudósokat hosszú évek óta foglalkoztatja a kérdés, hogy az emberfélék valóban tudtak-e beszélgetni. Ezek közül is leginkább az érdekli őket, hogy a legközelebbi kihalt rokonunk, a neandervölgyi képes volt-e az emberi kommunikációra.

A kutatócsoport először CT-vel vizsgálta meg modern emberek, majd neandervölgyiek és az utóbbiak felmenőinek fosszíliáit, majd 3D-sen lemodellezték a fül szerkezetét. A modellekből származó adatokat egy szoftverbe táplálták, amely becslést adott az adott embertípus hallási képességeire. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a neandervölgyi emberek hallása jobb volt 4-5 kilohertzen, mint a Spanyolországban, Atapuercánál felfedezett őseiké.

Ennek értelmében a neandervölgyiek jobban hasonlítanak a modern emberekre, mint atapuercai felmenőikre. A hallásbeli hasonlóságok szerint, ősi rokonaink kommunikációs rendszere olyasmi lehetett, mint a miénk. Quam szerint vizsgálatokból az is kiderült, hogy a neandervölgyiek sok mássalhangzót használtak. Ezek az eredmények pedig bebizonyíthatják azt a teóriát, mely szerint a neandervölgyieknél a modern emberekhez hasonlóan, a beszéd képességével párhuzamosan jelentek meg az egyre sokrétűbb viselkedési formák.

(Szimpatika)


A figyelmetekbe ajánljuk