Az étel állítólag a dél-franciaországi Castelnaudary városából származik , és különösen népszerű a szomszédos Toulouse és Carcassonne városokban is egyaránt. A város egyik jól ismert szervezete 1999 óta minden évben cassoulet főzőversenyeket és fesztiválokat rendez.
A recept többféleképpen is elkészíthető, szinte bármilyen hús jól áll össze. Ha nem szeretnénk vele bajlódni, akkor a legegyszerűbb megoldás a sima kolbászos cassoulet.
- 1db füstölt kolbász
- 1csík füstölt szalonna
- 1ek olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db vöröshagyma
- 80 dkg szemesbab
- 40 dkg paradicsomkonzerv
- 1ek mustár
- 3ek sűrített paradicsom
- só
- bors
A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felkockázzuk és az olajon megpirítjuk őket. Ezt követően hagymát felaprítjuk, majd a serpenyőből kiszedjük a szalonnát és kolbászt. A kolbász és szalonna zsiradékában megpároljuk a hagymát az összezúzott fokhagymával együtt.
Ha megpárolódott hozzáadjuk a paradicsomot, a mustárt, a sűrített paradicsomot és kevés vizet. Ezt alaposan összeforraljuk, majd beletesszük a már előre megfőtt vagy megmosott szemesbabot. Hozzáadunk még egy kis kolbászt és szalonnát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül pedig összemelegítjük.