Bab, kacsahús, konfitált liba, kolbász és még több hús, a cassoulet nem egy könnyed francia fogás, de nem is ezért szeretjük.

Az étel állítólag a dél-franciaországi Castelnaudary városából származik , és különösen népszerű a szomszédos Toulouse és Carcassonne városokban is egyaránt. A város egyik jól ismert szervezete 1999 óta minden évben cassoulet főzőversenyeket és fesztiválokat rendez.

A recept többféleképpen is elkészíthető, szinte bármilyen hús jól áll össze. Ha nem szeretnénk vele bajlódni, akkor a legegyszerűbb megoldás a sima kolbászos cassoulet.

Hozzávalók:
  • 1db füstölt kolbász
  • 1csík füstölt szalonna
  • 1ek olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 80 dkg szemesbab
  • 40 dkg paradicsomkonzerv
  • 1ek mustár
  • 3ek sűrített paradicsom
  • bors

A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felkockázzuk és az olajon megpirítjuk őket. Ezt követően hagymát felaprítjuk, majd a serpenyőből kiszedjük a szalonnát és kolbászt. A kolbász és szalonna zsiradékában megpároljuk a hagymát az összezúzott fokhagymával együtt.

Ha megpárolódott hozzáadjuk a paradicsomot, a mustárt, a sűrített paradicsomot és kevés vizet. Ezt alaposan összeforraljuk, majd beletesszük a már előre megfőtt vagy megmosott szemesbabot. Hozzáadunk még egy kis kolbászt és szalonnát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül pedig összemelegítjük.

(mindmegette)

A figyelmetekbe ajánljuk