napfelkelte a hegyekben fotós férfi fotóz képet készít egy sziklán állva fényképezőgéppel

A nap egyik leglélegzetelállítóbb pillanata, amikor meglátjuk a felkelő, fényesen izzó égitestet a horizonton. Sokan szinte mindig lecsúszunk róla, a világon viszont van egy hely, ahol egy nap másodjára is átélhetjük a pillanatot, ha az elsőről lemaradtunk.


Ez a hely nem is olyan messze, Magyarország keleti határától mindössze 200 kilométerre, Erdélyben található. A többségében magyarok lakta, Fehér megyei Torockó a Székelykő árnyékában terül el, és pont ennek a földrajzi helyzetnek köszönheti a nem mindennapi jelenséget.

Napfelkelte után a korong elbújik a hegy csúcsai mögött, ezzel félhomályba borítva a települést, késő reggel pedig az égitest újból előbukkan, ismét bevilágítva a falut.

Az 1129 méter magas hegység tetejéről még lenyűgözőbb a látvány, ahhoz azonban mindenképpen időben kell kelni, hogy a felbukkanó Nap első sugarait madártávlatból csodálhassuk meg.

Torockó a Kárpát-medence legrégebb óta őrzött építészeti örökség, így a falu védettséget élvez, bevételének legnagyobb részét pedig az idegenforgalom teszi ki.

Ha Erdélybe most nem is tudunk elutazni, itthon is temérdek, az otthonunkhoz közeli helyről megcsodálhatjuk a napfelkeltét, így aki nem rest korán kelni szombaton, az az ország keleti és déli féltekén reggel 7 óra 20, északon – beleértve a fővárost – 7 óra 30, nyugaton pedig 7 óra 40 perckor tekintheti meg először a Nap sugarait.

via Femcafe.hu

A figyelmetekbe ajánljuk