Árvai Péter

Már 14 éve menedzsel csapatokat a távolból Árvai Péter, az internetes prezentációs szoftverével világhírűvé vált Prezi szoftvercég vezérigazgatója. A ma már világszerte 100 millió regisztrált felhasználóval dolgozó vállalkozás alapítója saját távmunka tapasztalatait osztotta meg a Haszon magazinban.


  1. A csapat emberi kapcsolatokból épül. Amikor a távolból dolgozunk, nehezebb a közös célért való szenvedélyt létrehozni - de nem lehetetlen. Szánjunk arra időt hogy megismerjük egymást! Ha már videón bekukkantunk egymás otthonába, érdemes kitérni rá mit látunk, és egy kicsit mesélni egymásnak, mivel díszítjük az otthonunkat.
  2. Adjunk több rugalmasságot az embereknek. Az egyik nagy előny a távmunkában, hogy több rugalmasságot tudunk adni az embereknek, hogy úgy és akkor végezzék a munkájukat, amikor nekik jó. Mi pont ezert fejlesztettük a Prezi Videót úgy, hogy lehessen rögzíteni is (nem csak élőben használni), mert láttuk, hogy legalább a meetingek egynegyede jobban működne, ha nem egy időben kellene átvenni az anyagot.
  3. A vezetők mutassanak példát. Vezetőként különösen fontos, hogy ebben a helyzetben elöl járjunk, és amit elvárunk másoktól, azt elvárjuk magunktól is. Profi módon kell használnunk az eszközöket. Tudnunk kell tippekkel segíteni azokat, akik nincsenek hozzászokva a távmunkához.
  4. Építsük az ellenállóképességünk, és kezeljük profin a stresszt. A mostani nem egy klasszikus "work from home" helyzet, hiszen nem szabad akaratunkból döntöttünk emellett a munkaforma mellett. Így különlegesen fontos, hogy fektessünk bele a saját erőnkbe, kitartásunkba. Jól enni, edzeni, barátokkal és családdal megélni szeretetteljes helyzeteket. Nekem személyesen a félórás reggeli meditáció az egyik fő eszközöm arra, hogy nyugalmat és tisztánlátást alakítsak ki.

  5. Nem vagyunk egyedül! Közösségbe tartozni jó, és ne feledjük, partnereink, vásárlóink, felhasználóink, beszállítóink ugyanazzal a helyzettel néznek szembe, mint mi.


És addig is egy kis vidámság: milyen nem várt helyzeteket teremthet az otthonról dolgozás!

Children interrupt BBC News interview - BBC News www.youtube.com

A figyelmetekbe ajánljuk