5 kihagyhatatlan program a CAFe Budapesten

Október 9. és 25. között, idén már 29. alkalommal rendezik meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált.


Az előző évekhez hasonlóan, a 17 napos eseménysorozat alatt – mely a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében jött létre –, a kortárs zenéé, a könnyűzenei és jazzkoncerteké, tánc-, újcirkusz- és színházi bemutatóké lesz a főszerep. Mutatjuk a kedvenceinket.

Nick Payne: Hát, ha van is, én még nem találtam meg

A Katona József Színház előadásában készült darab egy teljesen átlagos családról szól: megváltó terveket dédelgető szülőkről, egy külseje miatt bántalmazott tiniről, valamint egy, a világról másképp gondolkodó nagybácsiról. A darabot a színház igazgatója, Máté Gábor rendezte, a főszerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint például Kocsis Gergely vagy Fullajtár Andrea.

A Hát, ha van is, én még nem találtam meg bemutatója október 9-én lesz, a Katona József Színház Kamra színpadán.

Accord Quartet

A 2001-ben alapított, sokszínű, sokféle műfajra és stílusra nyitott vonósnégyes tagjai Mező Péter és Veér Csongor (hegedű), Kondor Péter (brácsa), valamint Ölveti Mátyás (cselló). Különlegességük, hogy nem csak a klasszikus kamarazenei repertoárban mozognak otthonosan, de szívesen próbálják ki magukat akár a kísérleti opera, akár a könnyebb műfajok világában is.

Az Accord Quartet koncertje október 11-én, 19.30-kor lesz a Budapest Music Center koncerttermében.

Elfogadás Sütöde

Debre Zsuzsa dokumentumfilmjének főhőse, Jolika, aki egy nap elhatározta, hogy az iskolából hazatérő gyerekeket frissen készített aprósüteménnyel vendégeli meg. Mindez Monoron, azon belül is a súlyos hátrányokkal küzdő, Tabánnak nevezett szegregátumban történt. Jolika sütödéje csakhamar modellértékűvé vált:

három telepi cigányasszony üzleti és cukrászképzésen, közösségi fejlesztéseken vett részt, majd egy év múlva megalapították az Elfogadás Sütödét. Mára több mint 40 kg süteményt adnak el hetente, dolgoznak rendelésre, árulnak a piacon, és rendezvényekre is szállítanak süteményeket.

A dokumentumfilmet összesen négy alkalommal, október 17-én és 18-án is kétszer nézhetik meg az érdeklődök.

A vetítések előtt és után 10 és 18 óra között az Elfogadás Sütöde termékeit személyesen a sütemények készítőitől lehet megvásárolni a helyszínen.

Recirquel: Solus Amor

Magyarország első, 2013-ban alapított újcirkusza visszatérő előadó a CAFe Budapesten. Idén Solus Amor című darabjukat nézhetik meg az érdeklődök, mely a két test és egy lélek egyesüléséről szóló Non Solus, majd a föld és az emberiség kapcsolatát ábrázoló My Land című előadások folytatása, a trilógia záróköve. A Solus Amort a társulat alapítóvezetője, Vági Bence rendezte, akinek koncepciója szerint

„a színpadi tér és a szereplők természeti esszenciaként ölelik körül a közönséget, hogy egy ősi imához hasonlóan lehetővé tegyék a néző számára a teljes elmélyülést".

A Recirquel előadását összesen négy alkalommal, október 15., 16., 17., valamint 18-án nézhetjük meg.

Gangaray Dance Company: AGORA II

Az előadás koreográfusa, Hámor József darabjaiban a minőségi kortárs táncot állítja főszerepbe. A produkcióból hiányzik a konkrét történetmesélés, a fókusz a zene és a tér kapcsolatán van.

„Az agora az ókori görögök megszentelt kommunális tere. A portugál nyelvben azt jelenti: most. Számomra egy olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik, és ezt az egységet a tánc nyelvén fejezik ki. A »tiszta tánc« erejével élve kívánom megalkotni az AGORA-trilógia második fejezetét, melynek gerincét kilenc magasan kvalifikált női táncművész alkotja. A darab középpontjában tehát a nők sokszínűsége, ereje és elesettsége elevenedik meg a művészi fizikalitás és a szuggesztív előadásmód segítségével."

Az AGORA II bemutatója október 22-én, a Nemzeti Táncszínház Nagyteremében lesz.

A CAFe Budapest további programjairól a fesztivál honlapján gyűjthetsz információkat.

A figyelmetekbe ajánljuk