hold

Forradalmi előrelépés.


Amikor a héten egy űrhajó dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), nagyon fontos földi szállítmányt vitt magával: egy 3D nyomtatót, amely holdporból szilárd anyagokat készít.

A Northrop Grumman amerikai űrkutatási vállalat által kifejlesztett Cygnus űrhajó szállította a nyomtatórendszert, amely forradalmasíthatja a jövőbeli holdi küldetéseket, mivel lehetővé teszi, hogy magán az égitesten hozzanak létre berendezéseket, ahelyett, hogy folyamatosan nehéz és nagyon drága rakományt kellene kirepíteni az űrbe.

A holdpor – vagy tudományos nevén a regolit – 3D-nyomtatáshoz használt építőanyagként való felhasználásának kutatása már évek óta folyik, és most a tudósok az ISS fedélzetén tesztelni fogják, hogy az anyagot nullgravitációs körülmények között is elő lehet-e állítani.

Mivel a valódi minták nagyon drágák és ritkák, a nyomtató egy ember által készített holdi stimulálószert fog használni, egy olyan vegyületet, amely eléggé hasonlít a holdi regolithoz ahhoz, hogy a tesztelés hiteles legyen. A nyomtató mögött álló Redwire vállalat szerint a készüléket kisebb szerelvények és szerelvények készítésére lehet használni, de hozzátette, hogy potenciálisan nagyobb alkatrészek, például leszállóhelyek, utak vagy akár a holdfelszínen lévő lakóhelyek nyomtatására is kiterjeszthető.

(Dazed)

A figyelmetekbe ajánljuk