csúcsok kereszt makovecz imre épület

2022-re épül fel Makovecz Imre (1935-2011), a magyar ornamentikus építészet stílusteremtő alakjának mintegy három évtizede tervezett harangháza a somogyi megyeszékhelyen.


A hátrahagyott építészeti terv megvalósításának ötlete három évvel ezelőtt merült fel egy helyi Makovecz-kiállításon. A harangházat az egykori építész eredetileg a Jeney-Oborzil család tiszteletére tervezte, akik akkoriban szabadalmaztattak egy speciális alumínium harangot. A családdal a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának tervezésekor ismerkedett meg Makovecz, amikor az is felmerült: a pavilonba a család harangjai kerülnek.

Bár a harangházat az építész Hajdúszoboszlón képzelte el, végül Kaposvár fogadta be a terveket, amelyeknek megvalósítását teljes egészében az állam támogatja. Az önkormányzat mostanra 100 millió forint előleget kapott, ám az épület helyét még keresik, valamint a kor követelményei szerint a terveket is aktualizálni kell, amiben Csernyus Lőrinc építész, egykori Makovecz-tanítvány segít majd.

„A Makovecz-program harminc épület felújításához és építéséhez járult hozzá az elmúlt öt évben, büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket eddig elértünk"

– mondta Makovecz Pál, Makovecz Imre fia, az építészről elnevezett alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzáfűzte: az eredetileg idén lejáró program hat évvel meghosszabbodik, mert rengeteg épület vár rekonstrukcióra és sok terv a megvalósításra.

Makovecz Imre 1989-ben, egy évvel a harangház megtervezése előtt.

Wikipédia

A jövőbeni projektek között említette számos veszélyeztetett épület megmentését, továbbá egy zalaegerszegi és szegedi kápolna, egy mátészalkai kávéház építését, és egyebek között a dobogókői síház bővítését.

„A munka összetett, nehézséget a magántulajdonú, különösen a vállalkozások kezében lévő Makovecz-épületek felújításának támogatási lehetősége jelent, utóbbi ugyanis versenyjogot sérthet."

– fogalmazott az ifjabb Makovecz.

Kaposváron egyébként több Makovecz-épület is található, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának köralakú fogadóépülete. A harangház két részből áll majd, a harangokat befogadó, harangjátékot játszó építményből és egy fogadóépületből, amely kisebb rendezvények tartásával egyfajta kulturális központként is működhet.

Mint azt Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: amellett, hogy a városuk egy új turisztikai célponttal gazdagodik, a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt.

A figyelmetekbe ajánljuk