220 millió éves dinoszaurusz-lábnyomra bukkant egy négyéves kislány

220 millió éves dinoszaurusz-lábnyomra bukkant egy négyéves kislány

A most megtalált megkövesedett lelet nem csak Walesben, de az egész világon ritka felfedezésnek számít – mindezt egy kislánynak köszönhetik a szakértők.

A négyéves Lily Wilder az apukájával sétált a Barryben található Bendricks-öbölben, amikor egy nem mindennapi dolgot pillantott meg: egy tökéletes állapotban lévő, megkövesedett dinoszaurusz-lábnyomot.

A séta közben kislány hívta fel apukája, Richard figyelmét a leletre, aki először el sem hitte, hogy valódi lábnyomról van szó. Rögtön fel is vette a kapcsolatot a Walesi Múzeum szakértőivel, akik szintén azt gondolták a megtekintett képek után, hogy mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Viszont miután kiérkeztek a helyszínre leesett az álluk:

a tudósok egy nagyjából 220 millió éves lábnyomot találtak maguk előtt, ami minden kétséget kizáróan egy dinoszauruszé volt.

Ugyan a múzeum dolgozói még nem tudták megmondani, hogy pontosan melyik faj lábnyomát találták meg, de az biztos, hogy a tíz centiméteres nyom egy kb. 75 centiméteres magas fajé lehetett. A lelet tulajdonosa feltételezhetően két lábon járt és kisebb állatokra ragadozott. Ráadásul a Bendricks-öbölben eddig inkább krokodil-típusú leleteket fedeztek fel, ezért is ritka a most talált nyom.

(BBC)

A figyelmetekbe ajánljuk