pókháló

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai olyan különleges, már-már hátborzongató hangsávot hoztak létre pókhálókból, amely segíthet jobban megérteni a pókok „kommunikációját", valamint azt is, hogy miképp készítik el összetett alkotásaikat.


A kutatók egy berlini művésszel, Tomás Saracenóval közösen, két dimenzióban egy lézer segítségével vizsgálták a hálókat, a struktúráról készített képekből pedig megalkottak egy 3D-s szerkezetet a virtuális valóságban. Sőt, még egy hárfaszerű hangszert is létrehoztak a megismert információk alapján.

„Annak ellenére, hogy a hálók teljesen véletlenszerűnek tűnnek, valójában alaposan átgondolt művek, melyekben számtalan belső struktúra fellelhető. Ezeket azonban az emberi képzelet, az emberi agy nehezen tudja befogadni. Tényleg nehéz megérteni ezeket a strukturális részleteket"

–mondta Markus Buehler, az egyetem mérnöki professzora.

A professzor szerint a pókok rendkívül érzékenyek a rezgésekre, hiszen ezek segítségével tájékozódnak, illetve kommunikálnak. A csoport célja az volt, hogy bemutassák, milyen módon tapasztalhatják meg az állatok az őket körülvevő világot. A szakértők a lézerrel már a háló kialakítása során is elemezték a szerkezet alakulását, ezért a hangszer egyre bonyolultabbá vált.

Buehler szerint a jelenség ahhoz volt hasonlítható, mintha valaki gitározna, és hirtelen egyre több és több húr jelenne meg a hangszeren.

A kutatók ezen kívül rögzítették a különféle rezgéseket, amelyeket a pókok különböző tevékenységek során hoznak létre, mint például háló szövés közben, vagy párkeresés során. A tanulmány legfőbb célja pedig az, hogy az eltérő jelek megismerésével kommunikálni tudjanak az ízeltlábúakkal.

(National Geographic)

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk