jegtablak

Lassan visszafordíthatatlanná válik a klímaváltozás a tudósok szerint

Az Északi-sark nyári tengeri jege kezd felszívódni. Ez azt jelentheti, hogy nincs visszaút a klímaváltozásból.


Lehet, hogy bekövetkezett a globális felmelegedés visszafordíthatatlan fordulópontja – figyelmeztetett az Északi-sarkvidék valaha volt legnagyobb expedíciót vezető tudósa.

Markus Rex szerint ugyanis a nyári tengeri jég eltűnése visszafordíthatatlan, veszélyes változást jelezhet. Rex 300 kollégájával októberben tért vissza arról a 389 napos északi-sarki expedícióról, melynek során több mint 1000 jégminta alapján állapították meg, hol tart jelenleg a klímakatasztrófa.

Az expedíció során kimutatták, hogy a következő évtizedekben fel fog szívódni a nyári tengeri jég.

Az 1890-es évekhez képest a jég fele annyira vastag, mint volt. A hőmérséklet emellett 10 Celsius-fokkal emelkedett.

Rex úgy véli, olyan, mintha aknára léptünk volna, szerinte nincs messze a robbanás.

A világ vezetői 2015-ben a párizsi klímaegyezmény alapján megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek a globális felmelegedés jóval 2 Celsius-fok alatti, lehetőleg 1,5 Celsius-fokosra történő visszaszorítására.

A következő évek alatt kiderülhetne, hogy megmenthetjük-e a sarki jeget, ám egyelőre nem látni azt, hogy jó irányba haladnánk.

Stefanie Arndt fizikus szerint

fájdalmas volt tudni, hogy valószínűleg mi vagyunk az utolsó generáció, aki megtapasztalhatja azt az Északi-sarkvidéket, amikor nyáron még mindig van tengeri jégtakaró.

Az átfogó kutatássorozat kitér az északi-sarki állatokra, így a fókákra, jegesmedvékre, de a jégtakaró alatti élőlényekre és az időjárásra is. A kutatók folyamatosan közlik az expedíció eredményeit.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk