Egy felszálló repülő

Így alakult a nemzetközi utasforgalom 2021-ben

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség közzétette a tavalyi évre vonatkozó utazási adatokat.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség által közzétett felmérés szerint a globális utasforgalmi kereslet 2021-ben 42 százalékkal élénkült. Ez azonban még mindig 58 százalékos visszaesést jelent a pandémiát megelőző adatokhoz képest.

A nemzetközi utazásokat sújtották a legjobban a kormányzati korlátozások, 2021-ben ezen a téren 75,5 százalékos volt a visszaesés a pandémia előtti időszakhoz képest.

A belföldi kereslet 28,2 százalékkal csökkent, miközben a kapacitás 19,2 százalékkal esett vissza, a foglaltsági tényező pedig 9,3 százalékponttal 74,3 százalékra zuhant 2019-hez viszonyítva.

Az utazási kereslet összességében nőtt 2021-ben. Az Omicron által bevezetett korlátozások ellenére ez a tendencia decemberben is folytatódott. Ez sokat elárul az utasok bizalmáról és utazási kedvéről. A 2022-es cél az, hogy erre a bizalomra építsünk az utazások normalizálásával. Bár a nemzetközi utazás a világ számos régiójában még messze van a normálistól, lendület igenis megvan".

– mondta Willie Walsh, az IATA főigazgatója.

Walsh a nemzetközi szegmensben a prémium és a turistaosztályú kabinok fellendülésének azonos pályáját is megemlíti, amit jónak lát.

Walsh sürgette a kormányokat, hogy alkalmazkodjanak a COVID-19-re adott válaszaikban, és hagyjanak fel azokkal a korlátozásokkal, amelyek szerinte hatástalannak bizonyultak a betegség terjedésének korlátozásában, ugyanakkor hatalmas károkat okoznak az emberek életében és gazdaságában.

A szakember továbbá aggodalmát fejezte ki az ipari költségek, különösen az üzemanyag-, de a munkaerőköltségek jelentős növekedése miatt is.

Forrás: Travel Daily

A figyelmetekbe ajánljuk