Thaiföldre utaznál idén? Ezt a 4 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt lefoglalod a repülőjegyed!

Júliusban az ország hivatalosan eltörölte szinte az összes utazási korlátozást és a vírus megfékezését célzó intézkedést. Idén már 2 millió ember látogatott Thaiföldre, és a kormány az év végére összesen 9,3 millióra számít. Ez több, mint amit eredetileg jósoltak, de még mindig töredéke a pandémia előtti Thaiföldnek, például 2019-nek, amikor közel 40 millió turista látogatott az országba.

A turizmus tehát kezd visszatérni Thaiföldre, de egyelőre még mindig alacsonyak a számok. Ám ha ezt párosítjuk a szintén csökkenő szállodai árakkal, akkor most tényleg nagyon-nagyon jó alkalom az országba látogatni. De mit érdemes tudni róla?


 Mi szükséges ahhoz, hogy most Thaiföldre látogass?

Thaiföld nagyjából teljesen nyitott, bár még mindig van néhány apró kikötés. A karantént eltörölték, de a látogatóknak továbbra is igazolniuk kell az oltást érkezéskor. Az oltatlan vagy részlegesen oltott látogatóknak fel kell tudni mutatniuk az indulás előtt 72 órával elvégzett COVID-19 PCR vagy szakmai ATK teszt negatív eredményét. Thaiföldre érkezéskor minden utazónak át kell esnie egy testhőmérséklet-ellenőrzésen. Július óta pedig Thaiföldön már nem kötelező a maszk viselése, kivéve a tömegközlekedési eszközök egyes típusain.

​Mi a helyzet a repülőtéren?

Bár június elején a belföldi utazások újbóli fellendülése némi feszültséget okozott a thaiföldi repülőtereken, a nyáron Európa számos légikikötőjében kibontakozó káosszal ellentétben a szigetországban a helyzet stabil. Jelenleg a Suvarnabhumi nemzetközi repülőtér, az ország fő csomópontja naponta csaknem 30 ezer utast fogad, ami töredéke annak a 108 500 utasnak, amelyet a reptér 2019-ben naponta fogadott.

Mi a helyzet a szálláshelyekkel?

Ellentétben a világ számos úti céljával ebben a szezonban, Thaiföldön nincs hiány szálláshelyekből. Sajtóértesülések szerint a látogatók az ország nagyobb célpontjain – Bangkok, Phuket, Krabi és Ko Samui – kivételesen jó ár-érték arányú szállásokat találnak.

Az egyetlen lehetséges probléma az, hogy a thaiföldi kormány jelenleg kettős tarifájú szállodai struktúrát javasol. Ebben a rendszerben a külföldi látogatóknak a járvány előtti (azaz drágább) árakat kellene fizetniük a szállodai szobákért, míg a helyiek továbbra is a kedvezményes, kormány által támogatott árakat fizetnék. Néhány helyi szállodaszövetség ellenezte a javaslatot, és a már létező kettős díjszabású rendszerek korábban is negatív figyelmet kaptak Thaiföldön, így lehetséges, hogy a kormány visszalép ettől a tervtől, a nyaralni vágyók legnagyobb örömére.

Közlekedés

Miközben Bangkok többi része le volt zárva, az építőmérnökök a metró- és egysínes hálózat bővítésével voltak elfoglalva, ami azt jelenti, hogy minden eddiginél könnyebb közlekedni a hírhedten zsúfolt városban. Most már egy praktikus vonat is összeköti a várost a Don Mueang nemzetközi repülőtérrel, Bangkok olcsó és belföldi légi csomópontjával. Az úgynevezett Red Line vonat a fényes új Bang Sue Grand állomáson végződik, amely nemrégiben vette át az ország fő vasútállomásának szerepét.

A figyelmetekbe ajánljuk