Fancy cabins and inviting beach in Victoria, Glacis, Seychelles.

A tengerből visszahódított szárazföldre épült Seychelle-szigetek apró fővárosa nem lehet nagyobb - de élénk kultúrája és lenyűgöző történelme miatt nincs is rá szükség.


A Seychelle-szigetek egy 115 szigetből álló szigetcsoport, a tenger és a szárazföld fenséges találkozása a lehetetlenül kék égbolt alatt. Itt minden, a legnagyobb Mahé szigetén magasodó vulkáni gerinctől a Mahét az afrikai szárazföldtől elválasztó 1800 kilométernyi óceánig, úgy tűnik, minden grandiózus. Vagyis minden, kivéve Victoria, a Seychelle-szigetek apró fővárosa. Vannak más, kisebb lakosságú fővárosok is a világon: San Marino vagy Vatikánváros, például, vagy egy maroknyi aprócska csendes-óceáni szigetváros. Még így is, Victoria 30 ezer fő körüli lakossága szerénynek számít.

Ha Mahé keskeny parti sávján kevés hely látszik egy nemzetközi repülőtérnek, ugyanilyen kevés hely van egy fővárosnak is. Mahé mindössze 20 négyzetkilométeres; alig 10 perc alatt lehetne körbesétálni a központ szűk utcahálózatát. A házak a környező dombokra emelkednek, amíg a terep túl meredek nem lesz. Az, hogy Victoria egyáltalán el tudta érni ezt a méretet, a múltbeli földrajzi mérnöki munkának köszönhető. Victoria fele rekultivált terület. A tenger ott volt, ahol most a taxiállomás van.

Ahhoz képest, hogy Victoria ilyen kis város, jól elmeséli a modern Seychelle-szigetek történetét épületein és szorosan koncentrált zsúfoltságán keresztül. Ellenpólusa a strandok és pálmafák, valamint a világtól és annak zajától. Victoria meglepően mély gyökerekkel rendelkezik keskeny földterületén. A franciák 1778-ban alapították a várost, amikor még dúlt az amerikai függetlenségi háború, Ausztrália büntetőgyarmat még csak ötlet volt, és Afrika nagy részét még nem érintették az európaiak.

Az új települést - amely minden jel szerint egy szerény, fából és gránitból épült házakból, egy katonai laktanyából és teknősök tartására szolgáló karámokból álló hely volt - inkább nagyképűen L'Établissement du Roi (a király létesítménye) névvel illették. Keveset tettek az új város fejlődéséért, ahogy a franciák se, akik először építették, akárcsak a britek, akik 1811-ben átvették. Annyira kicsi és jelentéktelen volt, hogy a briteknek 30 évbe telt, mire a nevét Viktória névre változtatták, ezt 1841-ben tették meg, hogy megemlékezzenek a királynő Albert herceggel kötött királyi házasságáról. Történelme a 19. század nagy részében többnyire jelentéktelen ügy volt.

Heves esőzések után 1862. október 12-én sár- és gránitlavina zúdult a városra; sokan meghaltak. 1890-ben megnyílt a svájci tulajdonú Hotel Equateur, amely előfutára volt annak a turistaáradatnak, amely egy napon meghatározta a Seychelle-szigeteki turizmus életét. A város számos bevett története Victoria (és a Seychelle-szigetek) gyarmati történelméről szól, ami érthető, hiszen a franciák és a britek voltak azok, akik az építészeti nevezetességeket hátrahagyták. De 1835. február 1-jén 6521 rabszolgát engedtek szabadon a Seychelle-szigeteken.

A teljes népesség akkoriban mindössze 7500 fő volt, ezek közel 90%-a felszabadított rabszolga volt, és ők jelentették az alapot, amelyre a kreol nemzetet alapozták. Victoria egyik legkülönösebb műemléke a londoni Vauxhall Bridge Roadon álló, Little Ben néven ismert óratorony kicsinyített mása. Ezt 1903-ban hozták Victoriába, és egy olyan város megfelelően kicsinyes jelzőtáblájaként szolgál, amely soha nem nőhet nagyobbra. Victoria egy ablak az igazi Seychelle-szigetekre.

(Forrás: BBC Travel)


A figyelmetekbe ajánljuk