brown and blue desk globe in library

Prága macskaköves utcáin alig lehet egy lépést tenni anélkül, hogy ne botlanánk bele egy múzeumba. Becslések szerint a városnak több mint 100 múzeuma és kiállítóterme van, amelyek a művészet minden műfaját és a történelem minden korszakát érintik.


Prágában ritka a teljesen ingyenes múzeum, de a belépődíjak európai viszonylatban olcsók, így jó néhány múzeumi kirándulást is be lehet iktatni anélkül, hogy a bankot robbantanál. A Prague City Pass vagy a Prague CoolPass megvásárlásával ingyenes vagy kedvezményes belépést kaphatsz néhány kulcsfontosságú intézménybe, de az általános vélekedés szerint az egyes látnivalóknál történő fizetés összességében kedvezőbb ár-érték arányt kínál.
A történelem, a természet, a művészet és a többi múzeum rajongói számára íme egy útmutató Prága legjobb múzeumairól:

​Nemzeti Múzeum: a legjobb nemzeti és természettudományi múzeum

A Vencel tér tetején álló pompás épület, a Nemzeti Múzeum a cseh történelem néhány sorsfordító pillanatának hátteréül szolgált. Az épület néma tanúja volt a náci és a szovjet vezetésű invázióknak; az 1980-as években a bársonyos forradalom tömeges demokráciapárti tüntetései zajlottak a lépcsői előtt. A belső térben multimédiás installációk és történelmi tárgyak mutatják be ezt a viharos múltat. A múzeum érdekes időszaki kiállításoknak is otthont ad, amelyek gyakran a cseh zene és kultúra köré csoportosulnak. Ez a nagyszabású nemzeti intézmény azonban leginkább kiterjedt természettudományi gyűjteményéről híres. A neoreneszánsz mennyezetről lelógó uszonyos bálna csontváz látványa már önmagában is megéri a belépődíjat. Mielőtt távoznál, mássz fel a kupolára, ahonnan verhetetlen kilátás nyílik a térre és a prágai várra.

​Prágai Zsidó Múzeum: a legjobb a zsidó történelemért

A Prágai Zsidó Múzeum látogatói könnyen egy egész napot el tudnának vesztegetni az elmélyült elmélkedésben. A hét helyszínen elterülő múzeum a világ egyik legnagyobb zsidó tárgyi gyűjteménye. A legtöbb látogató a Pinkas zsinagógánál kezdi a látogatást - ez egy szép gótikus épület, ahonnan beléphet a Régi Zsidó Temetőbe, Európa legrégebbi fennmaradt zsidó temetőjébe. A zsinagóga nagyterme ma a holokauszt 77 297 cseh áldozatának emlékműve. Az első emeleten egy hasonlóan hatásos kiállítás mutatja be a második világháború alatt a terézvárosi koncentrációs táborban bebörtönzött zsidó gyerekek élményeit.

​Veletržní Palác: a modern művészet legjobbja

1918 és 1938 között az újonnan függetlenné vált Csehszlovákia a kultúra és a művészetek élénk központjává vált. A divatos Holešovicében található Veletržní Palácban egy hosszú távú kiállítás rekonstruálja a mámoros, optimista napok néhány jelentős művészeti bemutatóját. Érezze magát úgy, mint egy 1920-as évekbeli múzeumlátogató, és nézze meg Picasso, Gauguin, Van Gogh és olyan neves cseh művészek alkotásait, mint Toyen és Otakar Švec. A Veletržní Palác a Prágai Nemzeti Galéria (amely a Schwarzenberg-palotát, a Kinský-palotát és a Szent Ágnes-kolostort is magában foglalja) elsődleges kiállítóhelyeként világszínvonalú hosszú távú és időszaki kiállításokkal rendelkezik. Az impozáns funkcionalista külső mögött a fényárban úszó kávézó a város egyik legjobbja.

​Nemzeti Mezőgazdasági Múzeum: a legjobb családoknak

A Nemzeti Mezőgazdasági Múzeum négy emeletnyi gyakorlati foglalkozással bizonyítja, hogy a mezőgazdaság megismerése szórakoztató lehet. A fiatal látogatók körbe-körbe száguldozhatnak a felvezető traktorokon, és játszókonyhákban és műhelyekben babrálhatnak. A füvesített tetőn a szülők számára is kellemes kilátás nyílik a közeli Letna-kertekre és a középkori Kis negyedre (Malá Strana). A múzeum kertjében kóborló csirkék, kézzel pörgő körhinta és házi készítésű pizzák várnak a Jakoby Záletná étteremben.

​Prágai Városi Múzeum: a legjobb várostörténeti múzeum

A Prágai Városi Múzeum főépületét érdemes meglátogatni, de jelenleg felújítás miatt 2022 őszéig zárva tart. Ha többet szeretne megtudni a cseh fővárosról, akkor a Týn-templom mellett található Aranygyűrű házába, a múzeum másik kirendeltségébe érdemes betérni. A múzeum két egybeépített 14. századi házban található, és a múzeumnak nagyszerű varázsa van. Az állandó kiállítás makettek, interaktív multimédiás eszközök és történelmi tárgyak keveredésével mutatja be, hogyan változott Prága egy jelentéktelen középkori városból az európai hatalom egyik legfontosabb székhelyévé.

(Forrás: LonelyPlanet)


A figyelmetekbe ajánljuk