Marokkóba utaznál? Ezt a négy kérdést tedd fel magadnak, mielőtt lefoglalod a repülőjegyed!

Marokkóba utaznál? Ezt a négy kérdést tedd fel magadnak, mielőtt lefoglalod a repülőjegyed!

A határok nyitva vannak, a korlátozásokat többnyire feloldották, Marokkó lenyűgöző városai, csodálatos hegyei és tengerpartjai ismét szeretettel várják a látogatókat.


Mik a belépési feltételek? 

Marokkó véget vetett az Omicron-variáns legutóbbi hullámának, a COVID esetek száma pedig jelentősen visszaesett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványnak teljesen vége van. Még mindig vannak követelmények, például a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, valamint a szállodába vagy étterembe való belépéskor.

Az országba való belépéshez le kell tölteni és ki kell tölteni az új, egyszerűsített egészségügyi nyomtatványt, amelyet a repülőjáratokon és a repülőtereken is kiosztanak. Ez a nyomtatvány figyelembe veszi a majomhimlőt és a koronavírust is egyaránt.

Szükséged lesz továbbá oltási bizonyítványra vagy az indulás előtt 72 órával elvégzett negatív PCR-teszt igazolására. A 12 év alatti gyermekek mentesülnek ezen szabályok alól.

​Mi a helyzet a repülőtéren?

Bár a légiforgalmi irányítók augusztusban sztrájkra készültek, a közelmúltban folytatott sikeres tárgyalások után sikerült meggyőzni őket, hogy maradjanak a posztjukon. Ami a poggyászokat illeti, az európai repülőtereken tapasztalt felfordulásból semmi sem tapasztalható. Érdemes figyelni azonban a repülőtéri hatóság ONDA Twitter-fiókját, mivel olyan problémákról számolnak be, mint például az Európából érkező járatok blokkolásából adódó járatkésések.

​Nyitva vannak a múzeumok?

A fezi Batha Múzeum – amely a szultán régi nyári palotájában található – felújítás miatt jelenleg zárva tart, de 2023 januárjában újra régi (ha nem lenyűgözőbb) popmpájában fog tündökölni. A Meknesben található Heri Es-Souani magtárakat szintén felújítják, és a tervek szerint azt is jövőre (insha'Allah) nyitják meg újra. Azonban idén szeptemberben nyílik meg a látványos, Zaha Hadid tervezte Nagyszínház Rabatban.

A díjnyertes Yves Saint Laurent Múzeum Marrákesben szeptember 17-én nyitja meg kapuit a nyári szünet után egy új kiállítással, amely Théophile-Jean Delaye francia művész Marokkóról készült festményeit mutatja be.

A Majorelle-kertben a kapuk a szokásosnál korábban, 8 órakor nyitnak, így megelőzheted a hőséget és a tömeget. A könnyebb bejutás érdekében online is foglalhatsz. A kertben található egyébként a Pierre Bergé Berber Művészeti Múzeum is.

De részt vehetsz akár az Into the Wild butikfesztiválon is szeptember 23-án és 24-én Dakhlában. A fesztivál a marrákesi Oasis fesztivál egyik mellékága, ahol house és techno zene szól, de a tengerparton jógázhatunk is.

Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni az utazás előtt? 

Érdemes letölteni az ONCF vasúttársaság és a Supratours buszok alkalmazását. A másik vezető busztársaságnak, a CTM-nek van egy weboldala, amelyen a napi menetrendek szerepelnek. Fontos tudnivaló, hogy külföldi bankkártyával nem lehet online buszokat vagy vonatokat foglalni. De az előzetes foglalás, különösen az olyan forgalmas úti célokra, mint Chefchaouen, manapság szinte elengedhetetlen. A megoldás tehát az, hogy a Marrakech Tickets cégen keresztül foglalunk, ami egy kis díj ellenében elektronikusan elküldi a jegyeket, amelynek egy részét a helyi rászoruló gyermekek támogatására fordítják.

A figyelmetekbe ajánljuk