Egy repülő.

Súlyos szigorításokat javasol az EU a légi közlekedésben

Az Európai Bíróság légi utasok megfigyelésének és profilalkotásának korlátozására vonatkozó döntését követően a tagállamok úgy döntöttek, hogy olyan módszereket keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a lehető legtöbb adathoz férjenek hozzá, és így felderíthessék a biztonsági kockázatot jelentő személyeket.


A Statewatch jelentése alapján pillanatnyilag az EU-s tagállamok nem gyűjthetnek adatokat minden Unión belüli járatról, kivéve akkor, ha valamilyen komolyabb fenyegetés áll fenn.

Ezért a tagállamok közölték, olyan opciók bevezetését sürgetik, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy összegyűjtsék a szükséges adatokat és azonosítsák az EU-n belül repülővel közlekedő, körözött személyeket.

A Statewatch továbbá megemlítette, hogy a tagállamok a bírósági ítélet betartásának javítására vonatkozó észrevételei egy, az EU Tanácsában tavaly körbeküldött kérdőívre válaszul érkeztek.

Ez is érdekelhet: Miért fehérek általában a repülőgépek?

A belga hatóságok az utasnyilvántartási adatállományról (PNR) szóló irányelvvel kapcsolatban elmondták, hogy Belgium tiszteletben tartja az EU-n belüli járatokra vonatkozó törvényes adatgyűjtés fontosságát, ugyanakkor úgy gondolják, hogy a tagállamoknak muszáj lenne más opciók után nézniük.

Az osztrák hatóságok szerint a megoldást leginkább egy PNR-rendelet formájában, jogilag kötelező erejű jogi aktus bevezetésével lehetne elérni.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy az adatvédelem valamennyi szabályát be kell tartani, és az új jogi szöveg nem szolgálhat az Európai Bíróság ítéletének megkerülésére

– tették hozzá az osztrák hatóságok.

A Statewatch szerint nemcsak a fent említett két EU-tag, hanem más országok is hasonló állásponton vannak.

A finnek például kiemelték, hogy támogatják a belga javaslatot, miszerint egy szakértői munkacsoport létrehozására lenne szükség, amelynek ki kellene dolgoznia egy megfelelő módszertant, később pedig be is kellene tartatnia azt.

Más országok beadványai is utaltak arra, hogy azonnal szükség van egy új jogi eszközre, amely rendelet és nem irányelv formájában készül.

Forrás: Schengen Visa Info

A figyelmetekbe ajánljuk