Berlin

Európa legfenntarthatóbb városai: egyik szomszédunk a listán, Magyarország sehol

Elkészítették Európa legfenntarthatóbb városainak listáját, amely több meglepetést is tartalmaz.


A Bounce által készített tanulmány olyan tényezők alapján elemezte az európai városokat, mint a fenntartható szállodák, a tömegközlekedés használata, a levegő minősége és a Zöld Michelin-csillagos éttermek.

Európa legfenntarthatóbb úti célja a németországi Berlin lett, 6,98-as fenntarthatósági pontszámmal. A német főváros a legmagasabb pontszámot kapta listán a zöldebb közlekedési módok működtetése terén: a lakosok és turisták 84%-a választja a tömegközlekedést, a gyaloglást vagy a kerékpározást a város felfedezéséhez. Berlin vezet a zöld energiával kapcsolatos teljesítményében is, a legtöbb nukleáris és megújuló zöld energiát használva (2,86%).

Ez is érdekelhet: Legújabb kutatás eredménye: ezek a legélhetőbb magyar városok

A második helyen a svéd Stockholm áll, 6,93-as fenntarthatósági pontszámmal. Stockholm Európa egyik legkörnyezetbarátabb városa, köszönhetően a fenntartható infrastruktúrába való beruházásnak, az alacsony kibocsátásnak és az alacsony légszennyezettségi pontszámnak (24 a 100-ból).

Zürich 6,56-os pontszámával a harmadik legfenntarthatóbb úti cél Európában. A legnagyobb svájci város rendelkezik dobogósok közül a legalacsonyabb fényszennyezéssel (114μcd/m2), és alacsony a szén-dioxid-kibocsátása (11t CO2). Emellett a második legtöbb zöldebb ingázási módot alkalmazó város a listán (82%).

Kissé meglepően hathat, hogy míg Németországból három város is felkerült a listára, addig Európa egyik legjelentősebb országából, az Egyesült Királyságból egyetlen település sem szerepel az első 10-ben. London azonban a 14. helyen áll 4,71-es fenntarthatósági pontszámmal, míg Manchester 4,34-es pontszámmal a 19. pozíciót foglalja el. A magyar főváros, Budapest pedig sajnálatos módon nem került fel a listára.

Íme a szóban forgó felmérés első 10 helyezettje:

1. Berlin, Németország

2. Stockholm, Svédország

3. Zürich, Svájc

4. München, Németország

5. Párizs, Franciaország

6. Róma, Olaszország

7. Bécs, Ausztria

8. Koppenhága, Dánia

9. Valencia, Spanyolország

10. Frankfurt, Németország

Forrás: Travel Daily

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk