a denveri repülőtér
Fotó: Shutterstock

Jövőbe illő város épülhet Észak-Amerika egyik legfontosabb repülőtere köré

Az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb légi közlekedési csomópontját a coloradói Denverben találjuk. A nemzetközi repülőtér a várostól nagyjából 45 percnyire fekszik, az odavezető út mentén pedig jellemzően beépítetlen területekkel találkozunk – ez azonban hamarosan megváltozik.


A denveri repülőtér a világ hatodik, egyben az USA harmadik legforgalmasabb közlekedési csomópontja – 2023-ban közel 78 millió utas fordult meg itt. 137,8 kilométeres kiterjedésével egyben a világ második legnagyobb és az USA leghatalmasabb repteréről van szó.

Most nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben a környező elhagyatott terület is beépül majd. A Drive szerint a Colorado Aeropolis projekt során egy futurisztikus minivárost építenének a repteret körülvevő földterületekre, és a tervek szerint olyan vállalkozásokkal dolgoznának együtt, amelyek számára előnyt jelenthet a közlekedési csomópont közelsége.

A denveri rep\u00fcl\u0151t\u00e9r

A denveri repülőtér

Fotó: Shutterstock

A projekt ennek jegyében fejlett gyártási, űrkutatási, mezőgazdasági, megújuló energiával foglalkozó, valamint egészségügyi cégekkel közösen töltené fel az üresen álló területeket. A Colorado Aeropolis fejlesztői szerint a beruházás akár 74 ezer új munkahelyet is teremthet a következő 20 évben. Azt egyelőre még kutatják, hogy pontosan milyen üzleteket érdemes nyitni a környéken.

Mindebből persze a cégek mellett az utazók is profitálnának: késés és átszállás esetén a reptér belterülete helyett az izgalmas új kisvárosban üthetnék el az időt.

A fejlesztéssel Denver csatlakozhatna a legimpozánsabb repterek közé. Ide tartozik a világ legforgalmasabb repülőtere, az atlantai Hartsfield-Jackson is, ahol egy repüléstörténeti múzeumot alakítottak ki, a dzsungelszerű szingapúri Changi repülőtéren pedig a rengeteg üzlet mellett mozi, pillangópark és rooftop-medence is az utazók rendelkezésére áll.

A figyelmetekbe ajánljuk