Bekapcsolták 122 ezer napelemből álló úszó napelemfarmot
A létesítmény kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni harcban.

Létrehozták a világ egyik legnagyobb úszó napelemfarmját Szingapúrban: a szerdán megnyílt létesítmény 45 futballpálya nagyságú és annyi energiát termel, amennyi ellátja a délkelet-ázsiai városállam öt szennyvízkezelő vállalatát.

A projekt része a földterületben szegény ország azon törekvésének, hogy a klímaváltozás elleni harc részeként 2025-re megnégyszerezze napenergia-termelését.

Szingapúr nyugati részén elterülő Tengeh víztározón létrehozott napelemfarm elképesztően sok, 122 ezer napelemből áll és 60 megawatt csúcsteljesítményre képes. A napelemfarmnak köszönthetően az ország évi 32 kilotonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátását..

Ez nagyjából annyi, mintha hétezer gépkocsival kevesebb futna az utakon

– közölte a létesítmény tulajdonosa, a Sembcorp vállalat és a szingapúri nemzeti vízművek.

Az úszó napelemek a háztetőkre szerelt hagyományos napelemekkel szemben 5-15 százalékkal jobb teljesítményre képesek a víz hűtő hatása miatt, és előnyük, hogy nincsenek körülöttük épületek, amelyek árnyékot vethetnek rájuk – írja az MTI.

A 45 hektáron elterülő úszó napelemfarm megnyitásával Szingapúr egyike lett a világ azon kevés országának, amelynek a szennyvízkezelését teljes egészében fenntartható energiával működtetik.


A figyelmetekbe ajánljuk