A Tejútrendszer.

A NASA új űrteleszkópja a Tejútrendszert fogja vizsgálni

A NASA egy új teleszkópot lő fel az űrbe, amely az univerzumban keletkezett legerősebb fénykibocsátás után kutat majd.

A rádió, a látható fény és a röntgensugárzás mind az elektromágneses spektrum részei. Ezek a hullámok különböző intenzitásúak, a gammasugárzás a legnagyobb energiájú. A világegyetem leghevesebb és legerősebb eseményei, például a szupernóvák és a neutroncsillagok összeolvadásai gammakitöréseket produkálnak.

Több évtizedes tudományos tervezés és a NASA többszintű koncepció-felülvizsgálata után a Compton Spectrometer and Imager (COSI) teleszkóp végre elindul az űrbe. A 145 millió dolláros küldetés a tervek szerint valamikor 2025-ben indul el – írja a Space.com.

Ha a COSI egyszer pályára áll, a gamma-teleszkóp a csillagok életciklusának közelmúltbeli történetét fogja megfigyelni. Emellett segít feltérképezni, hogy bizonyos kémiai elemek hol keletkeztek a Tejútrendszerben, és adatokat fog gyűjteni az elektron méretű, de pozitív töltéssel rendelkező titokzatos szubatomi részecskékről.

A küldetés a NASA legújabb kis asztrofizikai missziója. A COSI a NASA Goddard asztrofizikai felfedező programjának része, ami olyan kevésbé költséges küldetéseket tartalmaz, amelyek más projektek megfigyelési hiányosságait pótolják, hogy a kutatók teljesebb képet kaphassanak a kozmoszban zajló folyamatokról.

Még 2016-ban a COSI műszer Compton Spectrometer and Imager Explorer (COSI-X) nevű változata egy tudományos ballon fedélzetén repült a Föld legdélebbi része körül. Egy nappal a 14 napos út befejezése előtt a COSI-X észlelte és lokalizálta az első gammakitörést.

A figyelmetekbe ajánljuk