ugrópók

Elképesztő kognitív teljesítményre képesek az apró ugrópókok

Úgy tűnik, az apró kis ugrópókok képesek valami olyasmire, amit eddig csak a gerinceseknél láttunk: meg tudják különböztetni az élő és az élettelen tárgyakat.


Egy új vizsgálatban a vadon ugró pókok (Menemerus semilimbatus) képesek voltak különbséget tenni különböző, élő és nem élő objektumok között.

A kutatás alapján ez a képesség szélesebb körben megtalálható az állatvilágban. A csapat kísérleti felépítése emellett felhasználható más gerinctelenek azonos módon történő tesztelésére is.

Az eredmények egyértelműen bizonyítják az ugrópókok képességét a biológiai mozgásjelek megkülönböztetésére

– írták a kutatók cikkükben.

Ha belegondolunk, van értelme annak, hogy az élőlények képesek megkülönböztetni az élő és a nem élő dolgokat. Szó szerint élet vagy halál kérdéséről lehet szó, amikor ezt a megkülönböztetést teszik.

Massimo De Agrò biológus, a Harvard Egyetem kutatócsoportjának vezetője 60 darab M. semilimbatus példányt gyűjtött össze a kutatáshoz.

Ezeket a pókokat ezután speciálisan megtervezett pont-fény tesztnek vetették alá. Ez azt jelenti, hogy pontokkal jelölték ki egy képzeletbeli pók ízületeit. Azt találták, hogy amíg a pontok mozgása egy pók mozgásának illúzióját kelti (így van ez az embernél is), a nyugalmi állapotban levő pontok csak pontok az élőlények számára.

A kutatók készítettek egy nem pókra hasonlító mozgóképet is, amelyre jobban felfigyelnek a pókok, mivel a véletlenszerű mozgás furcsa, felkelti figyelmüket.

A kutatás után a 60 apró ugrópók sértetlenül került vissza a vadonba.

A csapat reméli, hogy kísérleti elrendezésüket alkalmazhatják más gerinctelenek (például rovarok és csigák) esetén is annak érdekében, hogy megpróbáljanak többet megtudni arról, hogyan alakult ki ez a képesség.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk