A kapitány szerint ez volt az első civil űrrepülés legrosszabb része

A kapitány szerint ez volt az első civil űrrepülés legrosszabb része

Néhány kellemetlenséggel kellett megküzdeniük.


Több mint négy hónap telt el azóta, hogy a SpaceX az Axiom Space űrvállalat Axiom-1 küldetésének részeként elindította a Nemzetközi Űrállomásra az első, kizárólag civil űrturistákból álló legénységet.

Ez azt jelenti, hogy a négy személyből álló csapatnak – plusz egy nyugdíjazott NASA-űrhajós, aki vigyáz rájuk – bőven volt ideje elgondolkodni az élményen, különösen, ha a SpaceX Crew Dragon űrhajójának előnyeiről és hátrányairól van szó.

Michael López-Alegría, űrhajós, aki egyébként a legtöbb űrsétát teljesítő amerikai rekordot tartja, elárulta, hogy mi volt a legkellemetlenebb az utazás során:

A legrosszabb a mosdó. De ez nem volt meglepő, mindig a fürdőszoba a legkellemetlenebb.

A SpaceX-nek számos nehézsége volt a Crew Dragon fedélzetén lévő űrmosdó kialakításával. A tavalyi Inspiration4 küldetés során, amely a világ első, kizárólag turistákat szállító űrrepülése volt, a legénység tagjai talán minden idők egyik legjobb kilátását élvezhették, de a küldetés során komoly WC-problémákkal is meg kellett küzdeniük. Az akkori tisztviselők szerint egy cső, amely a vizeletet egy tartályba juttatja, eltört, és a folyadék szétfröccsent az űrhajó padlólemezei alatti területen.

A SpaceX nyilatkozatában hozzátette, hogy ezt követően áttervezték a mechanizmust, így a következő asztronautáknak kényelmesebb lesz, illetve nagyobb biztonságban lesznek.

De ez nem teszi kellemesebbé a mikrogravitációban történő mosdóhasználat élményét. A Crew Dragon fedélzetén lévő – technikailag a kapszula mennyezetéhez rögzített – illemhely nem sokban különbözik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található berendezésektől.

Az űrhajósoknak egy tölcsérbe kell üríteniük, amely egy ventilátorhoz van csatlakoztatva, amely az ürüléket egy tartályba szívja. Más szóval, ez a sokkal kevésbé élvezetes része annak, hogy az űrhajó belsejében lebegve töltsék az időt, így López-Alegría megjegyzései nem igazán meglepőek.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk