egy nő széttárja a karjait és felfújja a pofazacskóit
Fotó: Shutterstock

​4 mítosz a testbeszédről, amit jobb, ha elfelejtesz

A testbeszéddel kapcsolatban sok mítosz kering, amit a legtöbben elhiszünk, pedig nem sok igazságtartalma van.


Ez a felismerés Joe Navarro volt FBI-ügynöktől származik, aki testbeszéd-szakértő és több könyv, köztük A testbeszéd kézikönyve című kötet szerzője is. A szerző most válaszolt a Twitter-felhasználók kérdéseire, azzal a szándékkal, hogy eloszlassa a mítoszokat, melyek e terület körül keringenek. Íme néhány a leggyakoribbak közül.

Ez is érdekelhet: Ezek az árulkodó jelei annak, ha valaki beléd zúgott

​1. A „hatalmi póz" segíthet lenyűgözni az ügyfelet vagy az interjúztatót

A „hatalmi póz" egy Amy Cuddy pszichológus által népszerűsített kifejezés, aki híres kutatása során megállapította, hogy a teret elfoglaló testtartás − például széttárt karokkal − magabiztosságot sugároz a veled tárgyalók felé. És saját magad számára is, bár a kutatásának ez a része kérdéses. Ez a testbeszéd valóban segíthet kedvező benyomást tenni egy leendő ügyfélre vagy munkaadóra?

Navarro szerint nem annyira, mivel pont azt közvetíti, amt a neve sugall: hatalmat. Hozzáteszi:

Nem azért vagy ott, hogy dominálj. Én azt mondanám, miért nem használsz inkább olyan gesztusokat, amelyek a jó modorodról tesznek tanúbizonyságot? Kerüld az ideges mozdulatokat: ne köszörüld a torkod, ne „szellőztess" (például gallérhúzogatással), amikor kérdést teszel fel! Ahelyett, hogy erőt fitogtatnál, közvetítsd inkább azt, hogy magabiztos és megbízható vagy!

Ha tovább olvasnál: A hazugság nyelve: ismerd fel, ha nem mondanak igazat neked

​2. Aki komoly beszélgetés közben vigyorog, az valószínűleg hazudik

egy n\u0151 vigyorog az asztaln\u00e1l

Fotó: Shutterstock

Vajon a vigyorgás, miközben valami komoly dologról beszélgetünk, a hazugok által használt viselkedés? Navarro ezzel sem ért egyet. Ahogy mondja, bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy vannak olyan árulkodó jelek, amelyek mutatják, ha valaki hazudik, ezek valójában nem léteznek. Szerinte egyetlen viselkedés sem jelzi biztosan a hazugságot. Ne feledd, hogy a vigyorgást néha akkor használjuk, amikor észrevesszük, hogy valaki valamit elértett, vagy van a témához valami plusz információnk. Figyeld meg inkább a viselkedést és azt, hogy mit vált ki belőled. Ha kellemetlen érzést kelt benned, légy óvatosabb, vagy tegyél fel több kérdést!

​3. Valaki, aki a viselkedésed tükrözi, vonzódik hozzád

Navarro szerint valójában a tükrözés a kényelem jele. Ha pszichológiai kényelemben érezzük magunkat, hajlamosak leszünk tükrözni egymást például a ritmusban, az ülésstílusban, a légzésszámban. Tehát amikor egy kávézóban észrevesszük egymás tükrözését − például mindketten az arcunkra tesszük a kezünket −, az nem feltétlenül jeleni azt, hogy egymásra vagyunk gerjedve, de azt igen, hogy magas pszichológiai komfortérzetet találunk egymásban, ami talán még fontosabb egy sikeres és tartós kapcsolathoz.

​4. Aki keresztbe teszi a karját, az védekezik

Navarro szerint ez egyáltalán nem igaz. Akkor tesszük keresztbe a karunkat, amikor vigasztalni akarjuk magunkat, ami működik is. A két karod nyomja a zsigeri oldaladat, ami a vagus idegen keresztül vigaszt nyújt. Tehát ez valójában egy önnyugtató viselkedés.

Forrás: Inc.

A figyelmetekbe ajánljuk