Egy Cruise-taxi.

Egy sofőr nélküli robottaxi próbált a rendőrök elől elmenekülni

Alig két hónappal azután, hogy a Cruise bejelentette, hogy elindítja robottaxi-üzemét San Franciscóban, az egyik autonóm járművének kellemetlen találkozása volt a rendőrökkel.


Az Instagramon múlt hétvégén közzétett videón egy Chevrolet Bolt robottaxit állított meg a San Franciscó-i rendőrség, mert nem voltak bekapcsolva az autó fényszórói.

Ahogy fentebb is látható, az incidens meglehetősen komikusra sikeredett. Miután megállította a járművet, egy rendőr odasétál a vezető ablakához, rájön, hogy nincs senki a volán mögött, és visszasétál a járőrkocsijához, miután sikertelenül próbálta kinyitni az első ajtót.

A döbbent járókelők felkiáltásai közepette a robottaxi hirtelen elhajt, de aztán kicsit arrébb megáll, és bekapcsolja a vészvillogót.

A rendőrök ismét a jármű mögé hajtanak, még egyszer (sikertelenül) megpróbálják kinyitni az ajtókat, majd az autó körül keringenek, és próbálják kitalálni, hogyan lehetne megoldani a problémát.

Bármennyire is vicces volt a rendőrök és a mesterséges intelligenciával rendelkező sofőr közötti perpatvar, a szituáció egy komoly kérdést vet fel: mennyire vagyunk közel az autonóm járművek bevezetéséhez?

Egyrészt egyre több vállalat telepít vezető nélküli robottaxikat az utcákra, ami arra enged következtetni, hogy a technológia gyakorlatilag készen áll a mindennapi használatra.

Másrészt az olyan jelenetek, mint a Cruise-járművet is magában foglaló eset, azt jelzik, hogy még sok kihívást kell leküzdenünk, mielőtt eljutunk a megbízható önvezetésig.

A vállalat így reagált az incidensre:

Szorosan együttműködünk az SFPD-vel a járműveinkkel való interakció kialakításában, beleértve egy külön telefonszámot is, amelyet ilyen helyzetekben hívhatnak.

A valóságban azonban a rendőrség és a jármű közötti interakció egyáltalán nem volt zökkenőmentes. A rendőröknek nemcsak a robottaxi furcsa viselkedésével kellett foglalkozniuk, hanem értékes időt kellett felhasználniuk arra, hogy kapcsolatba lépjenek egy valódi emberrel a helyzet orvoslása érdekében.

Mindent egybevetve, bármennyire is szeretnénk, ha egy autonóm-jármű lazán körfurikázna minket a városon, úgy tűnik, hogy még legalább néhány évre vagyunk attól, hogy felhőtlenül és biztonságosan használhassuk ezeket a taxikat.

Forrás: The Next Web


A figyelmetekbe ajánljuk