Két darab dobverő egy dobon.

Egy új kutatás szerint erre utalhat a jó ritmusérzék

A magasabb IQ-val rendelkező emberek pontosabban tudják tartani az ütemet – derült ki egy tanulmányból.


A vizsgálatban részt vevők közül azok, akiknek magasabb volt az IQ-juk, könnyebben tudták tartani a szabályos ütemet egy dobverő segítségével. Ennek az lehet az oka, hogy a jó időzítés létfontosságú a problémamegoldáshoz és az agy hatékonyságához.

Az agyi szkennelések kimutatták, hogy a magasabb intelligenciájú embereknek több fehérállományuk volt az agy problémamegoldás, tervezés és időgazdálkodás szempontjából fontos részein.

Ezek a tényezők az időtartás jobb képességével is összefüggésbe hozhatók voltak. Tehát a jobb időbeosztás alapvető szinten beépült az intelligensebb emberek agyába.

Fredrik Ullén professzor, zongoraművész és idegtudós, a tanulmány vezetője elmondta:

Ez azért érdekes, mert a feladat nem tartalmazott semmiféle problémamegoldást. Az időzítés szabálytalansága valószínűleg egy sokkal alapvetőbb biológiai szinten keletkezik az agyi aktivitás egyfajta zajának köszönhetően.

A vizsgálatban 34 ember vett részt, akik egy dobverő leütésével próbálták lemásolni egy metronóm kattogását. Kaptak 20 ütést a bemelegítésre, majd további 45 ütésen keresztül kellett ugyanazt a ritmust tartaniuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél intelligensebbek voltak az emberek, annál jobban tudták tartani az ütemet, miután a metronóm megállt.

Ullén professzor elmondta:

Összességében ez arra utal, hogy annak, amit intelligenciának nevezünk, egy tényezőnek biológiai alapja van a prefrontális lebenyben lévő idegrostok számában és az idegsejtek aktivitásának stabilitásában, amit ez biztosít.

Több hasonló tanulmány is napvilágot látott az elmúlt időszakban, amelyek szerint például a magasabb IQ-val rendelkező emberek könnyebben meg tudják állapítani, hogy egy tárgy merre mozog.

Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk