A keserű ízek szeretete összefügg a pszichopátiával, a nárcizmussal és a mindennapi szadizmussal – derül ki egy tanulmányból, amit a PsyBlog mutatott be. Ezt a következtetést egyébként több, egymástól független kutatás is bizonyította. A most bemutatott is azt találta, hogy a tonik vagy a kávé iránti rajongás jelezhet bizonyos pszichopátiás hajlamot.
Érdekesség, hogy ezzel szemben azokat az embereket, akik nem kedvelték a keserű ízeket, „kellemesebb" személyiségnek találták a kutatók.
A vizsgálatban 500 embernek mutattak egy listát különböző ételekből, amelyek közül néhány sós, savanyú, keserű és édes volt. Olyan gyakori keserű ételek és italok is szerepeltek a listán, mint a retek, a cukrozatlan kakaó és az ecet.
Az résztvevők értékelték, hogy mennyire szeretik az egyes ételeket vagy italokat, és kitöltöttek egy személyiségtesztet, amely felmérte a személyek agresszivitását, önzőséget és a pszichopátiára és a nárcizmusra való hajlamot.
Mint kiderült, a keserű ízek különösen vonzóak voltak a „sötétebb személyiségűek" számára, mivel előszeretettel keresik a különböző impulzusokat, érzéseket – állítják a kutatók. Szerintük a sötétebb személyiségtípusok jobban kedvelik az élet hullámvölgyeit, ezért lehet, hogy a keserű ételekre is érzékenyebbek.
A keserű vegyületekre való nagyfokú érzékenység az emberekben következetesen összefüggésbe hozható a fokozott érzelmességgel – olvasható a tanulmányban. Akiket nem feltétlen vonzott a keserű íz, azok a kutatók szerint nyugodtabbak és higgadtabbak voltak.
De más tanulmányok q koffeinfogyasztást összefüggésbe hozták az élménykereséssel és a gátlástalansággal is.
A keserű ízélmények ok-okozati összefüggésben állnak az ellenséges gondolatokkal és viselkedéssel. Különösen erős összefüggéseket találtunk a mindennapi szadizmus esetében, amelyet szignifikánsan előre jeleztek az általános keserű ízpreferenciák
– ismertették a szerzők az eredményeiket.