Egy pók a hálójában.

A békáknál, vagy más kétéltű állatoknál a ragadozók előli vízbe menekülés normális dolognak számít, de egy pók esetében ez egy kissé szokatlan taktika.Egy újonnan felfedezett faj, a Trechalea extensa azonban pontosan az előbbi trükköt használja a túlélés érdekében.

Egy közönséges pók számára a víz alá merülés kifejezetten kockázatos húzásnak számít, legfőbbképp a hőveszteség, a levegőhiány, és különböző ragadozók miatt.

Egy új tanulmányban azonban a kutatók egy Costa Rica-i patak mellett talált trópusi pókot írnak le, amelyről megfigyelték, hogy akár 32 percig is a víz alatt tud maradni.

Sok faj számára a nedvesedés és a hideg majdnem olyan kockázatos a túlélés szempontjából, mintha eleve a ragadozóikkal kellene megküzdeniük. Korábban nem volt ismert, hogy a Trechalea pókok a víz alá bújnak a fenyegetések elől – és főleg nem ilyen hosszú időre

– mondja Lindsey Swierk, a Binghamton Egyetem biológusa és az új tanulmány vezető szerzője.

Még 2019 júliusában a kutatók a Costa Rica-i Puntarenas tartományban található Las Cruces Biológiai Állomáson egy patak közelében jártak, amikor megláttak egy T. extensát, ami egy kis patak melletti sziklán ült.

Amikor a kutatók megpróbálták befogni, a pók elrepült a víz felszíne felett. Miután a kutatók folytatták az üldözést, az állat meglepő dolgot tett, lecsúszott egy szikláról, és mintegy 25 centiméterrel a víz alá merült, majd ott maradt... több mint fél órán át.

A vállalkozó kedvű pókot a felbukkanása után sikerült a kutatóknak elkapniuk.

Bár a megfigyeléseik eddig csak egyetlen pókkal való találkozáson alapulnak, úgy tűnik, hogy a képesség titka az egész testét körülvevő „levegőfilm". A pókot borító szőrszálak annyira víztaszítóak, hogy látszólag képesek a levegőből egyfajta pajzsot létrehozni, amely megvédi az élőlényt a víz viszontagságaitól.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk