fülzúgás

Mit lehet tenni a fülzúgás ellen?

A fülzúgás hangjai a lehető legkülönbözőbbek lehetnek. Van, akinek cseng, másnak zúg, de a dübörgő vagy fújó érzés sem ritka. Bármilyen hangról is legyen szó, az állapotot fülzúgásnak nevezik, egy dolog pedig közös a betegekben: a hang nem külső hang, a zaj szó szerint a fejükben van. De mit lehet tenni ellene?


A fülzúgás, vagy más néven tinnitus, milliók életét keseríti meg a világon, szakértők szerint az állapot leginkább a középkorúakat sújtja, de a fiatalokat és tinédzsereket is érintheti.

De mi okozza a zajt? 

Egyes kutatók szerint a fülzúgás a fülben keletkezik, mások azt feltételezik, hogy az agyban történik, de nincs bizonyított válasz rá, ahogy jelenleg gyógymód sincs.

Shutterstock

Bradley Kesser, a Virginia Egyetem fül- és neurotológia professzora szerint ráadásul sok orvos nem túl segítőkész, ha fülzúgásos beteggel találkozik. Gyakori válasz a részükről, hogy lényegében semmit sem lehet tenni ellene, éljenek együtt vele.

Kesser abban egyetért, hogy a fülzúgás nem gyógyítható, de hozzáteszi: a hallásspecialistáknak számos stratégiájuk van, hogy segítsenek a betegeknek megbirkózni a tünetekkel – szerinte a legtöbb ember esetében sokat lehet tenni a kellemetlenségek enyhítése érdekében.

Ugyan az állapottal kapcsolatban sok a kérdőjel, a szakemberek azt már tudják, hogy a hangos zajok okozhatnak fülzúgást. A lőfegyverek, az elektromos szerszámok, a nehéz gépek, az MRI-vizsgálatok és a hangos zene akár egyetlen rockkoncertről is gyakran a felelősök közé tartozhat. De már egyetlen hangos zajhatás is beindíthatja a fülzúgást, bár a legtöbb ilyen esetben ez csak átmeneti.

Beszédes, hogy az USA-ban több mint 2,5 millió veterán kap rokkantsági ellátást fülzúgás miatt.

A fülzúgás további okai közé sorolható az arcüreggyulladás, a láz, az influenza, a stressz, a koffein, a nikotin, az alkohol és néhány gyulladáscsökkentő gyógyszer – Kesser szerint, ezek megszüntetésével a betegek fülzúgása általában magától elmúlik.

Ez is érdekelhet: 5 + 1 étel, amitől jobban aludhatunk

Kulcs a gyógyuláshoz 

Akik fülzúgást tapasztalnak, azoknak először érdemes elmenni fülvizsgálatra, hogy kizárják az olyan egyszerű okokat, mint a fülzsír felhalmozódása, fertőzés vagy sérülés a dobhártyán. Érdemes egy átfogó hallásvizsgálatot is csinálni, hogy kiértékeljék a fülzúgásukat.

Gyakori jelenség, hogy mire a betegek orvoshoz fordulnak, addigra már a stressz körforgásába kerülnek: a fülzúgás fokozza a stresszt, a stressz fokozza a fülzúgást, ami fokozza a stresszt, és így tovább.

Ezért kulcsfontosságú, hogy az orvos megnyugtassa a betegeket, hogy a fülzúgás nem veszélyes vagy életveszélyes, és nem is valami komolyabb dolog jele vagy tünete

írja Kesser a ScienceAlert cikkében.

Az egyszerű megnyugtatás is gyakran elég ahhoz, hogy a legtöbb embernek enyhüljön a fülzúgása, a végső cél pedig az, hogy olyan állapotba kerüljenek, amelyben a tünetek nem zavarják őket napközben, és nem virrasztanak emiatt éjszaka.

Kezelés 

A háttérzaj elnyomhatja a fülzúgást, amire több lehetőség is van már.

A YouTube-on például számos ilyen található, amelyek segíthetnek elnyomni a kellemetlen hangot, ráadásul egész éjjel futhatnak.

De ingyenes alkalmazások is elérhetőek a telefonra; egyeseknél pedig a légkondicionáló, a ventilátor,, a televízió vagy a rádió fedi el hatékonyan a fülzúgást.

Léteznek olyan hangkeltő eszközök is, amelyek a fülbe illeszkedve segítenek ellensúlyozni a fülzúgást. Ezek a felhasználó tinnitusával azonos hangmagasságú hangot bocsátanak ki, segítve ezzel a belső hang semlegesítését. De bizonyos típusú antidepresszánsok és szorongásoldó gyógyszerek is hatnak.

Egy másik megközelítés a kognitív viselkedésterápia: ez különösen azoknak segít, akik más betegségekben, például depresszióban, szorongásban, poszttraumás stresszben, agyrázkódásban vagy más agyi traumás sérülésben szenvednek.

Az alapjául szolgáló stressz csökkentésével a betegek megtanulhatnak együtt élni a fülzúgással, ahelyett, hogy harcolnának ellene.

De létezik „fülzúgás átképző terápia" is: a kezelés a kognitív viselkedésterápiát egy programozott, zajszűrő készülékkel kombinálja, amely kellemes zenét játszik – a páciens fülzúgásának hangját pedig a zenébe ágyazzák.

Az elmélet szerint mivel a páciens a fülzúgást kellemes zenével társítja, a fülzúgás többé nem vált ki szorongást vagy stresszt. A kutatások szerint a betegek 80 százaléka érzett némi javulást a terápia végén.

A piacon kapható étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, amelyek azt állítják, hogy gyógyítják vagy csökkentik a fülzúgást, viszont legyünk óvatosak: egyetlen tudományos vizsgálat sem bizonyította, hogy ezek a kiegészítők gyógyítják az állapotot – figyelmeztet Kesser

Azok, akik az egyik vagy mindkét fülükben hallják a pulzusukat – ezt pulzáló vagy pulzusszinkron tinnitusnak nevezik – orvoshoz kell fordulniuk. A pulzáló fülzúgás oka – amelyet gyakran a pulzussal egybeeső zúgó hangként írnak le – a fül közelében lévő erek valamelyikének rendellenességére utalhat. Gyakran ezek a rendellenességek kezelhetők, és a pulzáló fülzúgás csökkenthető vagy akár meg is szüntethető. Hasonlóképpen, a kattogó vagy dübörgő típusú fülzúgásra panaszkodóknak is alaposabb kivizsgálást kell végezniük.

De a végére egy jó hír: sok fülzúgásos beteg esetében az idő jelenti a legjobb kezelést. Ugyan eltarthat néhány hónapig, vagy akár néhány évig is, de egy bizonyos ponton az állapot gyakran nagyrészt magától megszűnik.

A figyelmetekbe ajánljuk