dinoszaurusz fut
Az egyik leghíresebb fosszília-lelőhelyen, a Bahariya-formációban bukkantak rá a paleontológusok egy óriási fosszilis csigolyára, amely egy új húsevő abeliszaurusz dinoszauruszfajhoz tartozik.

A kétlábon járó, húsevő abelisauridák 145 millió és 66 millió évvel ezelőtt éltek, a kréta időszakban.

Az abelisauridák családjában általában megrövidült, buldogarccal lehet találkozni. Ez a most felfedezett dinoszaurusznál is megfigyelhető: kegyetlen megjelenése ellenére viszont a húsevő nem volt a legnagyobb csúcsragadozó a területen – mutatta be a fajt a LiveScience.

Matthew Lamanna, a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeum paleontológusa elmondta, hogy a felfedező kutatók 99%-ig biztosak benne, hogy „ez a bizonyos abelisaurida nem állt a tápláléklánc csúcsán" – ellentétben más helyszínen talált rokonával.

A kutatók csak egyetlen csontot találtak, de az epipofízisnek nevezett struktúrák alapján biztosak benne, hogy abelisaurida csigolyáról van szó.

Ráadásul a csont számítógépes elemzése után a kutatók arra jutottak, hogy a fosszília egy ismeretlen fajé, amelynek még nincsen tudományos neve.

Royal Society Open Science című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a most megtalált abeliszaurusz hasonlított egy szteroidokkal teletömött T. rexre, csupán a karja még rövidebb volt.

Az új faj illusztrációja

ANDREW MCAFEE,/CARNEGIE MUSEUM OF NATURAL HISTORY

A kutatók úgy gondolják, hogy az új faj délen, a jura időszak közepétől egészen Chicxulub aszteroida becsapódásig barangoltak.


A figyelmetekbe ajánljuk