benzinkút

A benzin szavatossági ideje sokkal rövidebb, mint gondolnád

De mégis mennyi időről van szó?


A benzinnek valóban van szavatossági ideje. Ha a jármű tartályában szunnyad, akár pár hét alatt lejárhat – derül ki a Popular Mechanics nemrégiben megjelent cikkéből.

Ez is érdekelhet:A férfi, aki véletlenül a legtöbb embert ölte meg a világon

Ám megfelelő tárolással ez némileg meghosszabbítható. Háromtól hat hónapig terjedő időszakra számíthatunk a kannákban tárolt üzemanyaggal a megfelelő körülmények között, azonban az üzemanyag stabilizátorok egytől három évig terjedő élettartamot is biztosíthatnak.

Ahhoz pedig, hogy megértsük, milyen különböző módon romolhat meg az üzemanyag, először is meg kell vizsgálnunk, hogy mi is valójában a benzin.

Az anyag, amit az autónkba pumpálunk, nagyon különbözik attól a nyersolajtól, amelyet néhány százmillió évvel az algavirágok eredeti elpusztulása után szivattyúztak ki a Földből. Persze, a legalapvetőbb leírás szerint ugyanaz: különböző tömegű szénhidrogének keveréke, amelyek elégetése energiát szolgáltat.

Unsplash

A benzinkútig azonban sok fontos változáson megy keresztül. A nehezebb szénhidrogéneket kivonják, így az üzemanyag paraffinok (alkánok), olefinek (alkének) és cikloalkánok (naftének) keveréke marad. A finomítási folyamat során eltávolítják a szennyeződéseket, például a ként, és olyan anyagokat adnak hozzá, mint az etanol, rozsdagátlók és egyéb, a jármű teljesítményének javítását célzó anyagok.

Ezeknek a kiegészítéseknek némelyike okozhat némi problémát a maradék gázzal. Kezdjük az etanollal: magas oktánszámának köszönhetően kerül a keverékbe, valamint azért, mert állítólag képes valamelyest csökkenteni a fosszilis üzemanyagokat zabáló autó szén-dioxid-kibocsátását. Ugyanakkor hidrofil is szeret kötődni a vízhez, és ez problémákat okozhat az autóban.

Ha etanol van a benzinben, az elkezdheti beszívni a levegőből a vízgőzt, és belekerülhet a benzinbe. Mi pedig nem akarjuk, hogy víz kerüljön a motorba, mert az elkezdi korrodálni a rendszert

– nyilatkozta Richard Stanley vegyészmérnök.

Aztán ott vannak az olefinek, amelye különösen érzékenyek az oxidációnak nevezett folyamatra. Ugyanis reakcióba lépnek a levegő oxigénjével, és csúnya, rágógumiszerű szilárd anyagot képeznek, amely eltömítheti az autó motorját.

A benzin azonban nem csak így romlik meg. Mivel az üzemanyagot a nyersolajból kinyert legkönnyebb szénhidrogének alkotják, ha túl hosszú ideig nincs használva azt eredményezheti, hogy a molekulák egy része elpárolog. Ez különösen akkor lehet problémás, ha például nyáron olyan benzinnel próbáljuk beindítani az autót, amely tél óta a tartályban pihen.

De mi a teendő, ha lejár a benzin?

Amennyiben a tank tele van régi benzinnel vagy gázolajjal, akkor engedjuk le vagy egy professzionális szervizben kérjünk segítséhet. Ha pedig ennél valamivel kevesebb üzemanyag van benne, akkor olcsóbb megoldás lehet, ha megpróbálunk friss üzemanyagot tankolni egy benzinkúton.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk