Tragédia az óceánnál

Tragédia az óceánnál – egy eset, ami örökre megváltoztatta egy házaspár életét

A világhírű Pulitzer-díjas fotó története.


1954. április 2-án reggel a Los Angeles Times egyik fotósa, John L. Gaunt éppen Hermosa Beach-i, tengerparti házának udvarán heverészett, amikor meghallotta, hogy a szomszédja kétségbeesetten kiabál:

Valami történik a tengerparton!"

Gaunt ösztönösen felkapta fényképezőgépét, és kirohant a parthoz, hogy megnézze mi történik. Ekkor pillantotta meg az egymást szorongató, rémült párt.

A nő és a férfi szorosan egymásba kapaszkodott, miközben sokkos állapotban ide-oda lépkedtek. Testbeszédük sok mindent elárult Gauntnak. A fotós tudta, hogy valami szörnyű dolog történhetett. A rossz megérzései ellenére nem habozott és körülbelül kétszáz méterről lefényképezte a párt.

Csak ezután tudta meg, hogy pillanatokkal korábban a házaspár tizenkilenc hónapos kisfia, Michael a parton játszott, amikor hirtelen agresszívvá vált az óceán hullámzása, s elragadta a gyermeket a sekély vízből. A szülők már nem tehettek semmit, csak kétségektől gyötrődve vártak. Azonban sajnálatos módon, később a nap folyamán a gyermek élettelen testét egy mérfölddel arrébb megtalálták a parton.

A fénykép másnap Tragédia az óceánnál címmel jelent meg a The Times címlapján, ezzel pedig egy évvel később, 1955-ben elnyerte a Pulitzer-díjat. A Pulitzer-bizottság megrendítőnek és mélyen megindítónak nevezte a fotót.

Gaunt 2007-ben hunyt el, a Times gyászjelentésében, amelyet Jon Thurber író írt pedig kiderült, hogy a fotós sokáig nehezen tette túl magát az eseten. Hiszen 1954-ben mindössze 31 éves volt, amikor a fényképet készítette, és neki is volt egy 3 éves kislánya, így átérezte a pár kibírhatatlan fájdalmát.

(RareHistoricalPhotos)

A figyelmetekbe ajánljuk