Törőcsik Mari a Hamu és Gyémánt Magazin fotózásán

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 85 éves korában meghalt Törőcsik Mari. A háromszoros Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő halála az egész országot megrázta. Pályatársai így búcsúznak a Nemzet Színészétől.


A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Koncz Zsuzsa Facebook-oldalán emlékezett meg a legendás színésznőről.

„Gyerekkorom családi legendáriumának hőse, a magyar színjátszás óriása volt. Mari drága hiányozni fogsz, jó utat!"

– olvasható a bejegyzésnél.

A Honeybeast együttes énekese – Hernádi Judit lánya –, Tarján Zsófia szintén Facebook-oldalán búcsúzott Törőcsik Maritól. Bejegyzésben arról ír, mennyi tanácsot kapott a színészlegendától gyermekkorában.

„Anyáék akkoriban ott játszottak, minden reggelinél átbeszéltük Marival az élet dolgait, így hívtam, anya Mariskának. Mindig optimista volt, vitális és jókedvű. Azt mondta " Zsófi, veled szigorú vagyok, mert szeretlek"! Csak később fogtam fel, ki is ő, mekkora legenda, nincs rá szó, tényleg nincsen. Míg élek nem felejtem el azokat időket! Nyugodj békében!"

Ónodi Eszter egy közös képet tett közzé Instagram-oldalán:

„Nagy ajándék a sorstól, hogy ismerhettelek"

– olvasható a bejegyzésnél.

Bodrogi Gyula az Indexnek nyilatkozott egykori felesége és pályatársa elvesztéséről.

Nagyon kedves, szép, érzékeny ember volt, amilyennek egy fiatal lánynak lennie kell. Aztán példaképpé vált a szakmabéliek számára is. Rengeteg vele kapcsolatos kép, emlék torlódik, zakatol a fejemben, de most nagyon nehéz beszélni róluk. Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem."

Alföldi Róbert szintén egy közös képpel emlékezett meg az 1976-ban, a Cannes-i Filmfesztiválon legjobb színésznőnek választott Törőcsikről.

Mari! »Én nagyon szeretem magát!« És nem tudok most jobb mondatot, mint tudja, azt a mi mondatunkat. Amit akkor írtam, amikor anno majdnem meghalt. Nem lehetne, hogy most is elolvassa, és akkor felhív, hogy na de Igazgató uram! És nevetünk és nevetünk."

A József Attila-díjas magyar költő, műfordító Szabó T. Anna egy Weöres Sándor-idézettel emlékezett meg a színművészről.

„ >>Telefonon beszéltem vele. A hangját akkor temetik, amikor engem.<< Weöres írta ezt Osvátról, de én sem felejtem el soha azt a három évvel ezelőtti telefont Törőcsik Marival. Nem volt jó beszélgetés ez akkor, mert ő hosszan és a teljes lényével tiltakozott, hogy bekerüljön a Magyar mesék lázadó lányoknak című gyerekkönyvbe, amihez én írtam meg mesés formában az ő gyerekkorának és színésszé válásának a történetét."

A Törőcsik Mari életéről összeállított képgalériánk ezen a linken található.

A figyelmetekbe ajánljuk