Egy nap alatt felhúztak egy tízemeletes épületet Kínában
Youtube/BROAD Group

Egy nap alatt felhúztak egy tízemeletes épületet Kínában

Az új technológiának köszönhetően pillanatokon belül megépülhet hasonló épület a világ bármely pontján.

Kisebb építészeti csodát hajtott végre a kínai Broad Group vállalata. Pontosan 28 óra és 35 perc alatt felhúztak egy tízemeletes épületet előre legyártott elemek segítségével. A bő egynapos rekordgyors építkezés számaiban annyi „csalás" van, hogy nem számolták bele az elemek legyártását és az alapozást – de ennek ellenére is elképesztő a tempó.

Ha az elemek látványa egy konténerre emlékeztet bennünket, akkor nem járunk messze az igazságtól, hiszen a csangsai székhelyű vállalat a legtöbb elemet a szabványos konténerek méretében gyártja, ami miatt gyerekjáték szállítani őket az egész világban.

A legyártott darabok tartalmazzák vezetékeket, a szigetelést, az üvegezést és a szellőzőrendszert is, ráadásul rozsdamentes acélból vannak. Emiatt a szállítást követően már tényleg pillanatok alatt felhúzható egy hasonló. Ráadásul az épület földrengésbiztos is, amit nem gondolnánk első ránézésre.

A most bemutatott tízemeletes ház valószínűleg csak a kezdet volt, hiszen a Broad Group elmondása szerint akár kétszáz emeletes épületek is megépíthetőek. Összehasonlításképp, a dubaji Burdzs Kalifa 163 emeletes.

(New Atlas)


A figyelmetekbe ajánljuk