Egy TikTok logó.

A TikTok új fejlesztése akár sok problémát okozhat

Ez egy ígéretes fejlesztés látott napvilágot, de lehet, hogy a végén több kárt okoz, mint hasznot.

Kedden a TikTok bejelentette, hogy frissíti közösségi irányelveit, hogy elősegítse a felhasználók biztonságát és jóllétét. A változtatások között szerepel a nőgyűlölet tilalma, valamint a rendellenes táplálkozást népszerűsítő tartalmak eltávolítása.

Bár a TikTok hivatalosan nem engedélyezi az étkezési rendellenességeket népszerűsítő vagy dicsőítő tartalmakat, az alkalmazást a múltban kritizálták azért, amiért hagyja, hogy ezek a típusú kontentek elszaporodjanak. E kritikára válaszul a TikTok az elmúlt években megpróbálta kordában tartani a káros tartalmakat a platformon: 2020-ban a vállalat korlátozásokat vezetett be a fogyókúrás hirdetésekre, 2021-ben pedig egy új funkciót indítottak, amely egy segélyvonal telefonszámát kínálja azoknak a felhasználóknak, akik étkezési zavarokkal kapcsolatos hashtagekre keresnek rá. De természetesen néhány káros tartalom még mindig átcsúszik a hálón, míg a felhasználók felépülését dokumentáló videókat gyakran jogtalanul távolítják el.

Az alkalmazás biztonságosabbá tétele érdekében a vállalat közölte, hogy mostantól eltávolítja azokat a videókat, amelyek a rendellenes táplálkozás olyan tüneteit népszerűsítik, mint a rövid távú koplalás és a túledzés.

Az étkezési zavarokkal foglalkozó tartalmak moderálását nehéz jól végezni. Gyakran elmosódik a határ az evészavarokat „népszerűsítő" tartalmak és az olyan kontentek között, amelyeket a felépülésüket dokumentáló személyek posztolnak.

Mi van akkor, ha egy felhasználó feltölt egy „Mit eszem egy nap" videót, amelyben olyan mennyiségű étel szerepel, amely számára javulást jelent, de bárki más számára riasztóan kevésnek tűnik? Mi minősül egyáltalán az étkezési zavar népszerűsítésének?

Dr. Ysabel Gerrard a Sheffieldi Egyetem digitális média és társadalom szakának előadója elkeserítőnek találta, hogy a TikTok az evészavar-párti tartalmak kezeléséről szóló bejelentését egybecsomagolta azzal a hírrel, hogy a gyűlöletbeszéd ellen is fellépnek a platformon.

Mit tesz ez az étkezésizavarok megbélyegzésével? Nagyon nehéz lehet megmondani, hogy valaki gyógyulóban van-e, és posztolhat-e tartalmat az útjáról, mert a gyógyulás rendetlen lehet. Ez nem egy lineáris dolog: néha van egy kis visszaesés

– mondta.

Dr. Gerrard kiemeli, hogy a bejelentés végül több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol:

Amikor azt mondják, hogy le fognak csapni az étkezési zavarokra, akkor ez mit jelent? Ki dönti el, hogy mi az egészséges táplálkozással és fogyással kapcsolatos információ, és mi az egészségtelen információ a fogyásról és a diétáról? Nem igazán mondták meg, hogy mit tesznek, és sokkal közlékenyebbnek kellene lenniük azzal kapcsolatban, hogy konkrétan mi az, amit letiltanak

– folytatta.

A szakember hozzátette, hogy a dolgokat tovább bonyolítja az a tény, miszerint a TikTok-on bőven van humor, irónia és szatíra:

A videók nagy része önironikus, de ezeket akár „promóciónak" is vehetik. Egyszerűen csak aggódom, hogy eljutnak arra a pontra, hogy mindent leszednek, ami csak halványan is kapcsolódik az étkezési zavarokhoz.

Forrás: Dazed

A figyelmetekbe ajánljuk