Egy jelenet a Természetes fény című filmből.
Vertigo Media

Európai Filmdíjban részesül Ágh Márton

Az Európai Filmakadémia a Természetes fény című film látványtervezőjének, Ágh Mártonnak ítélte oda a Legjobb látványtervező díját.


Az Európai Filmakadémia bejelentése szerint ebben az évben Ágh Mártonnak, a Természetes fény látványtervezőjének ítélik oda a nagy presztizsű díjat. A Nagy Dénes által rendezett film a II. világháború idején a Szovjetunió megszállt területein játszódik.

Ágh Márton két évtizede dolgozik látványtervezőként, de nemcsak filmes, hanem színházi produkciókban is rendszeresen részt vesz.

A Filmakadémia összesen 26 kategóriában hirdet győztest, ezeket a Berlinben megrendezendő gálán osztják majd ki, decemberben. Nem Ágh lesz az egyetlen idei magyar győztes, mivel már korábban bejelentették, hogy a legendás magyar rendezőnőt, Mészáros Mártát életműdíjjal tüntetik ki.

A Természetes fény magyar-lett-francia-német koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema együttműködésével a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.

Nagy Dénes első mozifilmjének világpremierje a Berlinálén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjjal tüntették ki. A fiatal alkotó az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében.

A Természetes fény című filmet 2021 szeptemberében mutatták be a magyar mozik.

Forrás: MTI

A figyelmetekbe ajánljuk