Lao-ce

Hallottál már a taoizmusról? Ha nem, mutatjuk, honnan ered!

A taoizmus egy ősi kínai vallás.


A taoizmus egy olyan, az ókori Kínából származó vallás és filozófia, amely mai napig hatással van a kínai népi szokásokra. A taoizmus szorosan összekapcsolódik Lao-Ce filozófussal, aki időszámításunk előtt 500 körül írta a taoizmus fő könyvét, a Tao Te King-et (melyet ma Weöres Sándor fordításában olvashatunk). A taoizmus szerint az embereknek és az állatoknak egyensúlyban kell lenniük a Taóval, vagyis az univerzummal. A taoisták hisznek a spirituális halhatatlanságban, ami szerint a lélek a halál után csatlakozik az univerzumhoz.

A Tao Te King (Az út és hatalma) versek és mondanivalók gyűjteménye a Krisztus előtti harmadik és negyedik századokból. Míg a szerzőt hagyományosan Lao-Ceként ismerjük, kevés bizonyíték van arra, hogy Lao-Ce egyáltalán létezett volna. Valószínűbb, hogy a Tao Te King több szerző gyűjteménye. A könyv szerzője kulturális és politikai okokból lehet Lao-Ce, akit a Tao vagy egy isten jelképének tekintenek, így legendás státuszra tett szert.

A Taót nehéz meghatározni, de általában a világegyetem útjaként, áramlásaként értelmezik. A taoizmus azt tanítja, hogy minden élőlénynek összhangban kell állnia az univerzummal és a benne található energiával. A csi az az energia, amely jelen van az univerzumban és mindent irányít. A Tao Te King és más taoista könyvek útmutatásokat nyújtanak ahhoz, hogy hogyan lehet az energiával összhangban viselkedni és élni.

A taoisták azonban nem úgy tekintenek erre az energiára, mint istenségre. A taoista hiedelmekben megjelenő isteneket különböző kínai régiók kultúrájából emelték át a vallásba. Ezek az istenek a Tao részei, ugyanúgy, mint minden élőlény. A taoizmusnak vannak templomai, kolostorai és papjai, akik felajánlásokat tesznek, meditálnak és rituálékat hajtanak végre közösségeik számára.

A taoizmus egyik fő gondolata az erők kiegyensúlyozásában, a jin-jangban való hit. A jin és a jang egyező párokat képviselnek, ilyen például a világos és sötét, meleg és hideg, cselekvés és tétlenség, ezek együtt alkotnak egy egészet. A jin és a jang tehát azt mutatják, hogy az univerzumban minden összefügg, semmi sem értelmezhető önmagában.

A taoizmus a 8. században vált ismertté, mint a Tang-dinasztia vallása. A következő évszázadokban a buddhizmus és a konfucianizmus (egy másik filozófiai vallás) mellett létezett. Az 1959-es kommunista hatalomátvétel során azonban a taoizmust, a konfucianizmussal és más vallásokkal egyetemben betiltották. Ez a taoizmus gyakorlatának csökkenését okozta Kínában. Sok modern taoista él Tajvanon, a közelmúltbeli reformok Kínában megnövelték a vallást gyakorlók számát.

(Forrás: National Geographic)


A figyelmetekbe ajánljuk