A Szaturnusz.

Megdöbbentő dolog rejtőzhet a Szaturnusz holdja alatt

A tudósok meggyőző bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a Szaturnusz halott holdja egy óceánt rejt a felszíne alatt, ami elősegíti a lehetséges élet kutatását a Naprendszerünkben.


A kutatók szerint a Szaturnusz legkisebb, legbelső holdja, a Mimas felszíne alatt egy úgynevezett „lopakodó óceánvilág" lapulhat, mivel a NASA Cassini szondája furcsa ingadozást észlelt a hold forgásában.

Az Icarus folyóiratban január 19-én megjelent új kutatás szerint az imbolygás a 396 kilométer átmérőjű hold jeges felszíne alatt rekedt folyékony óceán csobogásának eredménye lehet. Ha ez így van, a kutatók szerint a Mimast egy teljesen új típusú világnak lehet minősíteni.

Az aprócska hold titkos óceánjának felfedezése azt jelentheti, hogy a víz és az általa fenntartott lehetséges élet sokkal nagyobb mennyiségben fordulhat elő Naprendszerünkben, mint azt korábban gondolták.

A Mimas fagyott felszíne alatt rejtőzködő óceán lehetőségének vizsgálatához a kutatók egy modellt fejlesztenek, hogy kiderítsék, a Szaturnusszal való gravitációs kölcsönhatása képes-e a hold belsejének felmelegítéséhez szükséges árapály-erőket előidézni, amelyek a 24-31 km vastag külső jégpáncél alatti vizet elég melegen tartják ahhoz, hogy folyékony maradjon.

Az eredmények a Mimast további vizsgálatok célpontjává teszik. A hold óceántartó képességének tanulmányozásával a tudósok jobban megismerhetik a Naprendszerünkben távolabb rejtőző más potenciális rejtett óceánokkal rendelkező holdakat, például az Uránusz holdjait.

Forrás: Live Science

A figyelmetekbe ajánljuk