A Soul című film pszichológiai igazságai

Korábban írtunk arról, hogy 2020-ban a kritikusok kedvencei közé sorolták a Soul című animációs filmet. Vajon miről szól pontosan ez a kedves film és milyen pszichológiai igazságokat tartalmaz?


A Soul, magyarul Lelki ismeretek az élet előtti életről szól, tehát arról, hogy hogyan fejlődik egy lélek. Egy jazz zenész, Joe lelke ugyanis az élet utáni élet helyett az élet előttibe keveredik egy baleset után. Ott megismerkedik 22-vel, egy olyan lélekkel, aki nem szeretne még élni, mivel nincsen célja.

Az animációs alkotás ezen kívül Joe azon elképzeléséről szól, hogy az élet egy álommunkában teljesedik ki. Amikor Joe egy visszautasíthatatlan felkérést kap, úgy érzi, élete legnagyobb napja áll előtte. Az óriási elvárások csalódásba torkollnak, Joe ugyanis nem élvezi annyira a híres zenészekkel eltöltött estét, mint gondolná, és nem azért, mert nem érzi jól magát, hanem mert ez is csak egy nap az életéből.

A film tehát a motivációról szól, azon belül pedig arról a téves elképzelésről, hogy nagyon nagy boldogságot okoz majd nekünk az a dolog, amire vágyunk éppen. Ha egy függőre gondolunk, aki nagyon vágyik az adagjára, akkor máris megcáfolhatjuk azt, hogy boldoggá tenne minket az, amire vágyunk. Van, akinek rengeteg szenvedést okoz egy vágyott állapot. Ahogy a Rolling Stones dal is mondja, „Nem mindig kaphatod meg, amire vágysz" („You can't always get what you want").

Minél jobban akarunk valamit, annál frusztráltabbak leszünk vele kapcsolatban, ezért az öröm helyét átveszi az idegesség. A Stanford Egyetem egyik kísérletében egy díjat kellett megszerezzenek a kutatásban résztvevők. Minél jobban akadályozták őket ebben, annál kevésbé tetszett nekik a díj a végén. Ez azért történhetett, mert már nagyon meg akarták szerezni és nagy elvárásokat fűztek hozzá.

Vannak folyamatra irányuló és célra irányuló tevékenységek az életben. Amikor Joe a filmben rájön arra, amire a Stanford szakemberei is rájöttek, elkezd folyamatra irányuló tevékenységeket keresni, mivel ezek nem okoznak csalódást. A mindfulness(tudatos jelenlét) fogalma tökéletesen leírja ezt a váltást.

A filmben a 22 nevű lélek előbb-utóbb kipróbálhatja azt, hogy milyen az élet. Ekkor olyan folyamatra irányuló tevékenységekben leli örömét, mint egy nyalóka elfogyasztása, a falevelek hullásának megfigyelése, testi érzetekre való fokozott odafigyelés. Ezek tulajdonképpen mindfulness gyakorlatok, melyek az élet apró pillanataira való tudatos odafigyelést igénylik. Joe először nem érti 22-őt, mivel nem találta meg az álommunkáját, a szikrát, célt, amitől kiteljesedne. Ám a film végére megérti, hogy nincs mindenkinek szüksége célirányú tevékenységekre.

A Soul, vagyis a Lelki ismeretek pszichológiai tanulsága tehát nem más, mint hogy az agyonhajszolt vágyott állapotok nem fognak olyan kielégülés érzést hozni, mint vártuk. Fogadjuk el ezt és keressünk minél több jelenre, folyamatra irányuló apró, cél nélküli tevékenységet.

Szerző: Mircse Andrea

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk