A SMOG-1-et magyar diákok fejlesztették ki.


A római székhelyű G.A.U.S.S. kutatóintézetben átadták a SMOG-1-et, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztette új magyar műholdat az Olasz Űrügynökség (ASI) kutatóintézetének. A finanszírozásban részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is - közölte Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet az MTI-vel pénteken. Íme a SMOG-projekt honlapja!

Facebook/Smog1 official

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség - elektroszmog - vizsgálata, erre utal a műhold neve is. A SMOG-1 másodlagos küldetéseként egy olyan mérőműszer került a fedélzetre, mellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja. Ez itt a SMOG-1 földi vezérlőállomása:

A tervek szerint a műholdat novemberben a CAS500-1 dél-koreai műholddal együtt pályára állítja 500 kilométer magasságban egy Szojuz-2 típusú orosz hordozórakéta Bajkonurból, és így megkezdi a Föld körüli küldetését.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen már több hasonló műhold készült. Amennyiben - olasz közreműködéssel - a SMOG-1 is sikeresen pályára áll, egyszerre három magyar műhold működik majd egy időben az űrben.


Friss

Nem csökkent a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) legújabb, a tavalyi előzetes adatokat tartalmazó jelentésbő kiderül, hogy továbbra is óriási a különbség Luxemburg és Bulgária között.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Csökkenőben van a sivatagi növényzet a felmérések alapján

Az éghajlatváltozás nem kíméli a kaliforniai sivatagi növényzetet sem, amely erőteljes csökkenéssel reagál rá.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

„Ez egy egy igazán boldog projekt!” (x)

A szponzori együttműködés kapcsán nem mindennapi kapcsolatok is kialakulhatnak, a legpozitívabb példa erre minden bizonnyal az, ami Heiszler Gabriellát és Zilai Zoltán köti össze.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk