Négy hely Skóciában, amit mindenképp érdemes meglátogatnod

A népszerű turistacélpontokat mindenki ismeri, ám ha izgalmasabb és különlegesebb utazást tervezel Skóciában, akkor ezek a neked való látnivalók!


1. Eilean Shona

Unsplash / LoboStudio Hamburg

A J.M. Barrie Sohaországát ihlető magánsziget,az Eilean Shona lehetővé teszi a látogatók számára, hogy elmeneküljenek a vadonba, miközben a csodálatos nyaralóházakban egyszerre élvezhetik a hangulatos croft-kényelmet és a luxust.

Az okostelefonokat, tableteket és tévéket a lenyűgöző természeti környezet helyettesíti, illetve ping-pong, társasjátékok és könyvek várják a vendégeket. Ha azonban valami aktívabbra vágysz, Shona tengerpartja ideális az úzáshoz, tengeri kajakozáshoz és a hajókázáshoz.

Az író és drámaíró J. M. Barrie az 1920-as években itt töltött nyári vakációi során a varázslatos környezetből, a mohával borított erdőkből, a vad, nyílt dombokból és a fehér homokos strandokból merített ihletet a Pán Péter című regényében Sohaország megalkotásához.

2. Haymarket, Edinburgh

A Haymarket talán nem az a városrész, amelyről a legtöbb embernek először eszébe jutna, hogy meglátogassa, hiszen kicsit távol esik a központtól és a fő látványosságoktól, de van egy olyan varázsa, ami miatt sokak nagy kedvence. Haymarket olyan, mintha egy különálló közösség lenne a város többi részétől. Van egy hosszú üzletsor, saját vasútállomása, éttermei és kocsmái, sőt még saját katedrálisa is

3. Brucefield Estate

A clackmannanshire-i Forestmillben található Brucefield Estate 700 évre nyúlik vissza, amikor a Schenbothy báróság része volt. A birtokot először a Rosyth-i Stewarts birtokolta, jelenleg pedig Victoria Bruce-Winkler biológus tulajdonában van, aki 2012-ben tért haza a birtok vezetésére.

A birtok 420 hektárnyi félősi nyírfa-, tölgy- és erdeifenyő-erdőt, legelőt és szántóföldet foglal magába, amelyet száraz kőgátakkal tarkított gátfalak gazdagítanak. A 10 évre szóló vadvédelmi terv figyelemmel kíséri és kezeli a birtok változatos élőhelyeit, amelyek gazdag élővilágot tartalmaznak, többek között denevéreket, pajkos- és erdei fülesbaglyokat, mókusokat, pillangókat és különleges növényfajokat. A birtok az A907-es autópálya mellett található, 40 perces autóútra Glasgow-tól és 50 perces autóútra Edinburgh-tól. Valamint 30 perces kerékpárútra van Alloa vasútállomástól, a szinte forgalommentes Inner Forth útvonalon.

4. Dundee

Unsplash / Zack Davidson

Dundee városának számos látnivalója van, és bizonyos szempontból egy igencsak alulértékelt, kevésbé látogatott skót város, de van egy dolog, ami igazán egyedülállóvá teszi: a street art. Dundee mindezek mellett a szórakozás kedvelt helyszíne is, az óváros központjában pedig felvonul a város gasztronómiai színtere. Így ezek miatt mindenképp érdemes ellátogatni.

A figyelmetekbe ajánljuk