holdfogyatkozás

580 éve nem volt olyan holdfogyatkozás, mint ami pár órán belül következik

Lényegében a Hold teljes terjedelmét eltakarja a Föld árnyéka pár órán belül. Sajnos csak a szerencséseknek, de biztosak lehetünk belőle, hogy rövid időn belül ellepik az internetet az eseményről készült videók (frissítés: lent meg is mutatjuk az első felvételeket – a szerk.).


Ugyan a jelenséget részletes holdfogyatkozásnak számít, mégis közelebb áll a teljeshez:

a Hold 97,4 százalékát fogja eltakarni a Föld árnyéka.

Ráadásul nem kevés ideig.

Ez lesz az elmúlt 580 év leghosszabb részleges holdfogyatkozása, amely valamivel több mint 6 órán fog tartani, és a Föld árnyékának legsötétebb részén való áthaladás körülbelül 3 óra 28 perc és 23 másodpercig tart majd – ez pedig egyben a leghosszabb az évszázadban. Ez idő alatt a szerencsések vöröses-barna színben láthatják az égitestet, amelyet a légkörön szóródó fények okoznak majd.

A rossz hír, hogy itthon kimaradunk belőle. Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban lesz legfőképp észlelhető. Az USA keleti partján mindjárt kezdődik is: ottani idő szerint hajnali 2 óra környékén kezdődik, maximumát pedig két órával később, hajnali négykor éri majd el.

Mivel a keleti part és a mi időzónánk között hat óra eltérés van, ezért itthon a legtöbben munkába fogunk tartani, miközben a világ másik fele csodájára jár a történelmi holdfogyatkozásnak.

(Space.com)

FRISSÍTÉS: itt is vannak az első videók!

The Griffith Observatory in California captured footage of the Partial Lunar Eclipse on Nov. 18-19, 2021. -- The Beaver Moon lunar eclipse won't be a true 'b...

A figyelmetekbe ajánljuk