Ponyvaregény

Ponyvaregény

Beperelték Quentin Tarantinot a Ponyvaregény NFT-k miatt

A Ponyvaregényt forgalmazó Miramax szerint a legendás rendező nem adhat el digitális kivágott jeleneteket filmjéből.


Quentin Tarantino is beszállt az NFT őrületbe. Aki esetleg nem tudná, hogy az micsoda, végtelenül leegyszerűsítve egy digitális fájl eredetiségét igazoló, szintén digitális elismervény. A gyakorlatban ez többnyire azt jelenti, hogy emberek vagyonokat fizetnek azért, hogy tulajdonjogot vásároljanak ronda képekre az interneten, amit bárki letölthet. Az egész inkább a kereskedelemről szól, ugyanakkor nagyon káros az NFT előállítás a környezetre.

Emberek viszont sok pénzt hajlandóak fizetni érte, úgyhogy Tarantino árverésre bocsájtotta a Ponyvaregény 7, a filmből kivágott jelenetét, továbbá a kézzel írott eredeti forgatókönyvét is, szintén NFT formában, vélhetően digitalizálva a könyvet is. A filmet forgalmazó Miramax viszont úgy döntött, hogy perel. A megállapodásuk alapján ugyanis szerintük ilyent nem csinálhat a rendező közös filmjükkel az ők megkerülésével.

Tarantino képviselete azzal védekezik, hogy a szerződésben foglaltak alapján a forgatókönyvet kiadhatja külön és ahhoz kizárólagos jogai vannak. A Miramax viszont azzal érvel, hogy mindez nem vonatkozik NFT kiadásra. Ami nem is véletlen, elvégre amikor aláírták, akkor még nem léteztek NFT-k. Egyelőre továbbra is lehet rá licitálni, ugyanakkor a 7 fel nem használt jelenet már nem tárgya az aukciónak, azokat exkluzív felvételekkel pótolta az ismert rendező.

(Forrás: A.V. Club)


A figyelmetekbe ajánljuk