Átokból áldás
Hamarosan kaphatóak lesznek az első rozé proseccók
Fotó: Unplash / Rebecca
Habár az átlag proseccófogyasztó a kutatások szerint nincsen teljesen tisztában azzal, hogy a prosecco alapja a fehér bort adó glera szőlő, a rosé prosecco kategóriája eddig nem létezett. A The Drinks Business cikke szerint a koronavírus nagymértékű negatív hatásának köszönhetően a prosecco testület (Prosecco DOC Consorzio) az elmúlt napokban hozta nyilvánosságra határozatát, mely szerint engedélyezik a glera alapú prosecco házasítását 10-15%-nyi pinot noirral. Az így készített rozé verzió csak brut nature és extra dry változatban lesz kapható majd.
A második erjedés folyamán a proseccónak legalább 60 napot kell acéltartályban eltöltenie, így kapja meg a csillogó pink színt. A megengedett forgalombahozatali első nap a szüretet követő új év első napja, a címkén fel kell tüntetni az évjáratot – a felhasznált szőlő 85%-ának pedig ebből az évből kell származnia.
Jó hír a türelmetlenebb vásárlók számára, hogy a pink ital megjelenéséig a várakozásokkal ellentétben nem kell 2021 január elsejéig sem a küszöböt rágni: a Bosco Viticulturi némileg előrelátó módon már a 2019-es évjárat szüreténél felkészült az esetleges új szabályozás életbe léptetésére.
A prosecco-ház nyilatkozata szerint a hamarosan piacra kerülő rózsaszínű ital inkább a provence-i, mint a tutti-fruttis ízvilágot közvetíti majd.
A borvilág, vagy talán még inkább a pezsgővilág fogyasztói tehát örülnek az új rendszernek, és örülnek a termelők is, hiszen a jóslatok szerint ez évi 75 millió plusz palack eladását jelenti, ami egy kicsit helyreállíthatja az elmúlt két hónap bevételkieséseit.