Fotó: Unplash / Rebecca

Zöld utat kapott a pink prosecco

Nem múlik a rózsaszínű láz: a pink ital már jó ideje nem csak a koktélok szerelmeseinek kiváltsága. Az elmúlt pár évben lezajló rozéboom-ot már korábban elirigyelték a párlatkészítők, és most egy új szabályozásnak köszönhetően a buborékok rajongói is örülhetnek.


Átokból áldás

roz\u00e9 prosecco

Hamarosan kaphatóak lesznek az első rozé proseccók

Fotó: Unplash / Rebecca

Habár az átlag proseccófogyasztó a kutatások szerint nincsen teljesen tisztában azzal, hogy a prosecco alapja a fehér bort adó glera szőlő, a rosé prosecco kategóriája eddig nem létezett. A The Drinks Business cikke szerint a koronavírus nagymértékű negatív hatásának köszönhetően a prosecco testület (Prosecco DOC Consorzio) az elmúlt napokban hozta nyilvánosságra határozatát, mely szerint engedélyezik a glera alapú prosecco házasítását 10-15%-nyi pinot noirral. Az így készített rozé verzió csak brut nature és extra dry változatban lesz kapható majd.

A második erjedés folyamán a proseccónak legalább 60 napot kell acéltartályban eltöltenie, így kapja meg a csillogó pink színt. A megengedett forgalombahozatali első nap a szüretet követő új év első napja, a címkén fel kell tüntetni az évjáratot – a felhasznált szőlő 85%-ának pedig ebből az évből kell származnia.

Jó hír a türelmetlenebb vásárlók számára, hogy a pink ital megjelenéséig a várakozásokkal ellentétben nem kell 2021 január elsejéig sem a küszöböt rágni: a Bosco Viticulturi némileg előrelátó módon már a 2019-es évjárat szüreténél felkészült az esetleges új szabályozás életbe léptetésére.

A prosecco-ház nyilatkozata szerint a hamarosan piacra kerülő rózsaszínű ital inkább a provence-i, mint a tutti-fruttis ízvilágot közvetíti majd.

A borvilág, vagy talán még inkább a pezsgővilág fogyasztói tehát örülnek az új rendszernek, és örülnek a termelők is, hiszen a jóslatok szerint ez évi 75 millió plusz palack eladását jelenti, ami egy kicsit helyreállíthatja az elmúlt két hónap bevételkieséseit.

Friss

Íme Mariah Carey új karácsonyi dala Ariana Grandéval és Jennifer Hudsonnel

Ha karácsony, akkor Mariah Carey, ezúttal bónusz Ariana Grandéval és Jennifer Hudsonnel.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk