barátok közt kék piros logó rózsa

Nagy szerelmek alakulásának és nagy távozásoknak is szemtanúi lehettek a Barátok közt nézői a széria 1998-as indulása óta. Az ország sokáig legsikeresebb sorozatának követése sokaknak mindennapi rutint jelentett, az RTL Klub azonban 22 év után kénytelen megválni a szappanoperától. A rajongók petíciót indítottak a döntés ellen.


Először a Blikk írta meg, hogy a legsikeresebb időkben több mint napi 2 millió nézőt is megélt sikersorozat egy ideje már alig-alig hozza a számokat, mostanra pedig olyannyira lecsökkent a nézettsége, hogy a csatorna kénytelen pontot tenni a végtelennek tűnő történetek végére. A pletykákat az RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter is megerősítette egy, a SorozatWikinek adott nyilatkozatában.

„Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni, és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat. Az év elején tartalmi változásokat eszközöltünk. Elégedettek voltunk a stáb munkájával, és bíztunk a sikerben. Már nyáron látszódnia kellett volna, hogy a nézők visszaszoknak a sorozatra, de ez nem történt meg. Így igazából már akkor várható volt, hogy előbb-utóbb kénytelenek leszünk befejezni a Barátok Köztöt."

– mondta Kolosi.

A Blikk szerint a teljes stáb több tízmillió forint körüli bérköltségével, a gyártási költségekkel, a stúdió bérlésével, valamint a német Gute Zeiten, Schlechte Zeiten (Jó idők, rossz idők) című sorozat jogdíjainak fizetésével együtt – amely alapján a Barátok Közt készül – a sorozat teljes éves költsége nagyjából egymilliárd forintra rúgható. Bár a csatorna döntését vélhetően nem befolyásolta, de az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány is sok fennakadást okozott a sorozat életében: a gazdasági problémákon túl több megbetegedés is történt, így a forgatásokat többször le kellett állítani, az idősebb szereplőket pedig pihenőre küldték egészségük megóvása érdekében.

„A sorozat íróival állítólag már közölték, kezdjék elvarrni a történetszálakat, hogy egy, a 22 éves sorozathoz méltó befejezést kapjon a széria. December végéig befejeződhet az új részek írása, azaz legkésőbb tavasszal a forgatásnak is vége lehet, így a nyáron elköszönhetnek a nézők a Mátyás király tér lakóitól"

– árulta el a Blikknek egy bennfentes, aki szerint a színészek között is többször felmerült a kérdés: vajon mi lesz a sorsuk?

Eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben"

– mesélte egyikük, aki a laptól neve elhallgatását kérte. Egy kollégája szerint ugyanakkor érthető a döntés, tekintve, hogy a fiatalok már inkább streaming szolgáltatókat követnek. Mint fogalmazott: „mindannyian egy süllyedő hajón ülnek, hiszen egy ilyen típusú sorozatnak nincs létjogosultsága a mai világban".

Mégis, a Barátok Közt így is felkerült a világranglistára: az 1998. október 26-án adásba kerülő sorozatnak idén augusztus 12-én vetítették a tízezredik epizódját, ezzel a még gyártás alatt lévő szappanoperák közül, az epizódok számát tekintve világviszonylatban az ötödik helyen áll.

A Blikk egy kicsit a nosztalgiavonatra is felült, valamint a sorozatról is elárult néhány részletet. Amit a tősgyökeres rajongók már eddig is tudhattak, hogy a felvételek többségét az RTL Klub központjában található több mint 1000 négyzetméteres stúdióban készítik, a sokat látott park pedig a kispesti Kós Károly téren található. A főcímdal Som Krisztián szerzeménye, a jelenleg használt verziót ő is énekli Szatmári Orsolyával.

A kezdetektől máig látható színészek közé tartozik Varga Izabella (Balogh Nóra), Várkonyi András (Vili bácsi), Tihanyi-Tóth Csaba (Laci), valamint az indulás után nem sokkal a stábhoz csatlakozó Rékasi Károly (Bartha Zsolt), illetve a 2014-től 2019-ig a Barátok Köztből távozó, majd visszatérő Ábrahám Edit (Berényi Claudia).

A karakterek, így pedig a Barátok Közt történeteit sokszor maga az élet írta. Például többen is terhesek lettek a sorozatban, amikor egy-egy színésznő a valóságban is várandós volt. Ezen kívül néhány valódi balesetet is beleszőttek a cselekményszálakba, ilyen volt Varga Izabella egy konyhai sérülése, illetve Rékasi Károly nagy port kavart 2015-ös motorbalesete.

Bár a Barátok Közt rajongói már petíciót is indítottak a sorozat életben tartására, amely ide kattintva érhető el, a készítők már azon dolgoznak, hogy a legendás, a Szomszédok utódaként emlegetett sorozat méltó befejezést kapjon, amit a nézők a tervek szerint valamikor jövő nyáron láthatnak majd.

A figyelmetekbe ajánljuk