Elon musk főnök
A Fortune új, lesújtó jelentése szerint az Elon Musk által alapított Neuralink vezetése kész katasztrófa volt.

Az agy-számítógép interfész startup, amely a jövőben emberek agyába helyezne egy vezeték nélküli implantátumot, működése problémás volt, amelyet sokat Musk saját vezetői szerepéhez kötnek.

A Neuralink hosszabb távú terve a kezdetektől olyan, visszacsatolásra alkalmas szálak behelyezése az agyba, amelyek képesek kommunikálni külső számítógépes jelekkel. Ezáltal felfedhető az, hogy mit szeretne tenni az élőlény. Mozgásképtelen embereknél ez úgy nézne ki, hogy egy microchip feltérképezné, hogy mit szeretne tenni, a mozgásválaszokért felelős sérült rendszerben pedig egy másik eszköz segítene megvalósítani nekik a mozgást.

A magazinnak több korábbi alkalmazott is elmondta, hogy Muskot az évek során szinte lehetetlen volt elérni, negyedévente csak nagyjából kétszer ugrott be néhány órára.

Musk a Fortune szerint fenntarthatta magának a vezérigazgatóhoz illő tipikus feladatokat, de hivatalosan sosem volt a cég vezetője. Ennek köze lehet ahhoz, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) kötött egyezséggel korlátozták, miután Twitter-fiókján keresztül megkérdőjelezhető kijelentéseket tett a Tesla magánkézbe kerüléséről.

A Fortune birtokába jutott, a SEC-nek címzett 2018-as levélben a Neuralink ügyvédeinek meg kellett nyugtatniuk a szabályozó hatóságot, hogy Musk „nem tölt be vezetői vagy irányítói szerepet a Neuralinknél".

Káosz a vezetésben 

Mindegyik társalapító mást akart

mondta a magazinnak Tim Hanson, a Janelia Research Campus vezető tudósa, az eredeti alapító csapat tagja. Ő 2018-ban távozott a cégtől.

Max Hodak társalapító, aki korábban több sikeres startupot indított, és a Neuralinknél számos napi operatív feladatot tartott kézben, szintén hirtelen távozott 2021 elején.

Ha Musk ritkán megjelent a Neuralink irodáiban, a volt alkalmazottak akkor sem voltak elragadtatva. A magazinnak nyilatkozó egykori bennfentesek szerint Musk olyan munkakörnyezetet épített ki, amely a félelmen és a hibáztatáson és persze a hírhedten könyörtelen határidőkön alapult.

Hogy ezután mi lesz a Neuralink ambícióival, hogy megkezdje agyi chipjének emberi klinikai tesztjeit, nem lehet tudni. A tervek szerint már idén elkezdődnek a kíséretek.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk