Elon Musk
Getty Images

A történelem során soha senki nem bukott még annyi pénzt, mint Elon Musk

A Twitter megvásárlása elsőre valószínűleg jobb ötletnek tűnt Elon Musk számára.


Elon Musk lett az első ember, aki valaha 200 milliárd dollárt veszített – jelentette nemrég a Bloomberg. A nettó vagyona jelenleg 137 milliárd dolláron áll, ami óriási zuhanás a 2021 novemberi 340 milliárd dolláros csúcshoz képest.

A veszteséget legújabban Musk Teslájának lefelé ívelő pályája okozza. Mióta az EV-vállalat 2021 októberében elérte az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt, a részvények zuhanórepülésbe kezdtek, néha egyetlen nap alatt több mint 11 százalékot zuhantak. Összességében a Tesla-részvények 2022-ben 65 százalékkal estek, ami arra késztette a vállalatot, hogy ritka év végi kedvezményt kínáljon egyes modellekre. A hírek szerint a Tesla a sanghaji üzemében is lassítja a termelést.

A részvényeket a napokban pedig ismét elkalapálták, miután a 2022-es negyedik negyedévben az új autók kiszállításai elmaradtak a Wall Street várakozásaitól.

Ez is érdekelhet: Elon Musk azt ígéri, hogy 6 hónapon belül elkészülnek az agyimplantátumai

A Teslán túl azonban a Twitter is hozzájárul Musk bukásához. A multimilliárdos 44 milliárd dollárért vásárolta meg a céget, és sok Tesla-részvényét kellett eladnia, hogy segítsen fedezni a felvásárlást. Persze a Twitter több tucatnyi alkalmazottjának kirúgásáról szóló döntése, és a közösségi oldal vezetésének bizarr megközelítése sem segített neki a közvélemény szemében.

Összességében ez egy meredek hanyatlás annak az embernek, aki egykor a világ leggazdagabb személye volt. 2021 januárjában mindössze a második ember lett, aki 200 milliárd dollárnál nagyobb személyes vagyont halmozott fel. És miután 2021 végén Musk lett a leggazdagabb ember, egészen addig maradt ebben a hőn áhított pozícióban, amíg Bernard Arnault, az LVMH tulajdonosa tavaly decemberben le nem szorította őt a trónról.

Musk persze továbbra is multimilliárdos marad, hiszen 44,8 milliárd dolláros részesedése van a SpaceX-ben és 44 milliárd dollár a Teslában, az utóbbi cégben lévő opciói pedig további nagyjából 27,8 milliárd dollárt érnek.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk