Elon Musk
Fotó: Getty Images

Elon Musk nem foglalkozik az ukrán kéréssel, csak megy a feje után

Elon Musk személyesen utasította el azt az ukrán kérést, hogy műholdas internetszolgáltatását kiterjessze a Krímre. Vajon miért?


A techmogul attól tart, hogy a félsziget orosz erőktől való visszafoglalására irányuló törekvés nukleáris háborúhoz vezethet − írta hétfőn megjelent hírlevelében Ian Bremmer befolyásos politikai elemző.

Miután Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, Musk − és az amerikai kormány − több ezer Starlink-rendszert bocsátott Kijev rendelkezésére, lehetővé téve az ukrán erők számára a kommunikációt a korábban holt zónákban. A szolgáltatás műholdvevőinek alacsony energiaigénye lehetővé tette a felderítő drónokhoz való csatlakozást, ami értékes valós idejű információkat szolgáltatott az orosz mozgásokról, és lehetővé tette azok célba vételét − jelentette augusztusban a Yahoo News.

Az utóbbi időben azonban problémák merültek fel. A múlt héten egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő a Financial Timesnak azt mondta, hogy a szolgáltatás „katasztrofális" kiesésekkel küzd a frontvonalakon, ami olyan találgatásokra adott okot, hogy az Oroszország által ellenőrzött területeken lekapcsolták a szolgáltatást − talán azért, hogy a Kreml ne tudja kihasználni a hálózatot.

A Twitteren Musk azt mondta, hogy nem tud nyilatkozni a harctéri körülményekről, mert „azok titkosak”. Bremmer azonban hétfőn azt mondta, hogy egy Muskkal szeptember végén folytatott beszélgetés során a techmilliárdos megerősítette, hogy a műholdas szolgáltatást szándékosan kapcsolták ki.

Bremmer elmondta, hogy Musk azt mondta neki, hogy az ukrán védelmi minisztérium arra kérte, hogy aktiválja a Starlinket a Krímben, amelyet Oroszország 2014-ben megszállt és jogellenesen annektált. Bremmer szerint Musk ezt „elutasította, tekintettel az eszkaláció lehetőségére".

Forrás: Getty Images

Bremmer szerint Musk azt állította, hogy nemrég beszélt az orosz elnökkel, aki „kész tárgyalni". Elmondta, hogy a beszélgetés során Putyin azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be, ha Ukrajna megpróbálja visszafoglalni a Krím félszigetet, amely Oroszország Fekete-tengeri haditengerészeti erőinek bázisául szolgál.

A Twitteren azonban Musk határozottan tagadta, hogy a közelmúltban bármilyen beszélgetést folytatott volna az orosz vezetővel, kedden azt írta, hogy „csak egyszer beszélt Putyinnal, és az körülbelül 18 hónappal ezelőtt volt". A téma szerinte „az űrkutatás volt". Bremmer szintén hajthatatlan volt, és azt tweetelte, hogy Musk „azt mondta nekem, hogy beszélt Putyinnal és a Kremllel Ukrajnáról".

Az orosz erők egyre inkább teret veszítenek Ukrajna déli és keleti részén, ahogy benyomultak az Oroszország által elcsatoltnak nyilvánított területekre, ami aggodalmat keltett a fegyverzetellenőrzési szakértők körében azzal kapcsolatban, hogy Putyin esetleg fontolóra vesz egy támadást a hatalmas arzenáljukból származó atombombával, a veszteségek megfékezésének céljából.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk