Euró.

Potom összegért adták el, pedig milliókat ér ez a maszk – perelik a kereskedőt

Egy francia házaspár pert indított egy régiségkereskedő ellen, mivel a szakértő fillérekért vett meg tőlük egy sokmilliós műtárgyat.


Áll a bál a régiségpiacon: egy idős francia házaspár ugyanis azzal vádolt meg egy régiségkereskedőt, hogy a szakértő átverte őket, és ezáltal több millió eurós kárt szenvedtek – írja a Robb Report.

A Le Monde szerint a pár egy 2021-es garázsvásáron 150 euró (58 ezer forint) körüli áron adott el egy elsőre teljesen átlagosnak tűnő famaszkot egy kereskedőnek, azonban pár hónappal később az újságban olvasták, hogy a tárgy 4,2 millió euróért (1,6 milliárd forint) kelt el egy Montpellierben megrendezett aukción.

Ez is érdekelhet: Egy luxusvilla áráért kelhet el ez a páratlan dinoszaurusz-csontváz

De mégis mi kerül ennyibe egy fából készült álarcon? Az árverés listája szerint ez egy hagyományos gaboni Fang-maszk, amelyet esküvőkön, temetéseken és más rituálékon használtak, és világszerte csupán egy tucatnyi múzeumban lehet ehhez hasonló műkincset látni.

Egy etnológus szakértő szerint a maszkot az Ngil, a fang népen belüli titkos férfitársaság használta, amely a bírósági ügyeket felügyelte. A műtárgyat a férj nagyapja hagyta a családra, aki gyarmati kormányzó volt Afrikában.

A házaspár tehát megindította a pert, a fellebbviteli bíróság pedig június 28-án úgy döntött, hogy követelésük „elvileg megalapozottnak tűnik", és a bíró elrendelte az árverésből származó bevétel befagyasztását az ügy lezárásáig. A házaspár szerint a kereskedő elhallgatta a műtárgy valódi értékére vonatkozó gyanúját.

A kereskedő egyébként – érezve a bajt – 300 ezer euró (kb. 315 000 dollár) kártérítést ajánlott a házaspárnak, azonban a bírósági dokumentumokból kiderül, idős emberek a gyermekeik ellenkezése miatt elutasították az ajánlatot.

A figyelmetekbe ajánljuk